Mostar: Studenti potpisali ugovore o stipendiranju

U sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru jučer su studenti prvih godina potpisali ugovore o stipendiranju.


Foto: Vlada HNK
Foto: Vlada HNK

Od ukupno 1.139 prijava pristiglih na javni konkurs Vlade HNK-a odabrana su 363 studenta koji su dobili stipendiju u iznosu od ukupno 1.200 maraka, te još 27 studenata kojima će biti subvencionirani troškovi smještaja u studentskim domovima.

Advertisements

– Svi srednjoškolci koji su bili oslobođeni polaganja mature dobili su stipendije, kao i svi oni koji se školuju za deficitarna zanimanja. Ovom prilikom svima njima čestitam, a nadam se kako ćemo sljedeće godine imati na raspolaganju još više sredstava za stipendije, istaknuo je kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović.

Prema riječima predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega, pored 390 brucoša koji su potpisali ugovore, kantonalna Vlada nastavlja sa stipendiranjem još oko 800 studenata viših godina, za što je u ovogodišnjem budžetu HNK-a izdvojeno 1,6 miliona maraka.

– Vaše ocjene koje ste ostvarili u dosadašnjem školovanju nisu vaš konačni cilj. Temeljni cilj vašeg rada treba biti stalno obrazovanje, usavršavanje i napredovanje. To od vas očekuju vaši roditelji, ali i cijela društvena zajednica. Od vas sutra očekujemo nove ideje za našu zajedničku bolju budućnosti i zajednički bolji život, istaknuo je Herceg.

Advertisements

Predsjednik Vlade HNK-a podsjetio je da Vlada, pored sredstava za stipendije, izdvaja 7,7 miliona maraka godišnje za dvije mostarske VŠU, kao i značajna sredstava za dva mostarska studentska doma.

– To su naše trenutne mogućnosti i nadam se kako ćemo idućih godina moći izdvajati još i više. Treba dodati da pored Kantonalne praktično sve općine daju stipendije pa mislim da naši studenti mogu biti zadovoljni, zaključio je predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.

(Fena/Avaz)