Mlada umjetnica Nermina ilustracijama podsjeća na strahote genocida u Srebrenici

Talenat za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu kojeg je završila 2017. godine.


Foto: Anadolu Agency

Nermina Memić (29), arhitektica i umjetnica iz Sarajeva, svojim radovima podsjeća na strahote genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. Potječe iz porodice umjetnika. Otac i drugi članovi porodice umjetnošću žele doprinijeti današnjem društvu.

Talenat za slikanje otkrili su Nerminini nastavnici još u osnovnoj školi kada je počela i dobijati nagrade. Nakon srednje škole upisala je Arhitektonski fakultet u Sarajevu kojeg je završila 2017. godine. Trenutno radi završni projekat master diplomskog rada.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Od malih nogu sam nešto slikala. Na mom Instagram profilu ima dosta radova, različitih tematika, od projektovanja, urbanizma, likovne umjetnosti… Što se tiče Sarajeva, smatra da nedostaje veća artikulacija aktivnosti u otvorenim javnim prostorima. Mislim da ima dosta površina koje su neiskorištene i koje bi mogle biti magneti socijalnog okupljanja i poboljšali život u ovoj zajednici, ispričala je za Anadolu Agency (AA) Memić.

Nedavno je počela crtati ilustracije kojim podsjeća na genocid u Srebrenici.

– Sa porodicom sam često posjećivala Potočare i Srebrenicu i na mene su ostavili jak utisak i dolina bijelih nišana i priče koje sam čula. Već dugo imam želju da nešto učinim, da moj talenat koristim za doprinos sjećanju na genocid u Srebrenici. Imala sam i ideje i namjeru, međutim, mnogo obaveza na fakultetu me sprečavalo da to realizujem. Jako mi se dopao rad umjetnika Admira Delića. Prvi je koji je krenuo da na taj način podsjeća na genocid. Tokom cijele godine, 11. u mjesecu, je objavljivao ilustracije, kazala je Memić.

Slijedeći njegov primjer ove godine je počela crtati ilustracije.

 – Na mene su ostavili utisak nišani u Potočarima, gledala sam majke, porodicu i rodbinu kako grle bijele nišane, taj kamen koji je inače hladan materijal, a koji njima pruža toplinu i kako je ustvari njihov oslonac. Željela sam to ilustrovati, izjavila je Memić.

Govoreći o važnosti podsjećanja na genocid u Srebrenici kroz kulturu i umjetnost, Memić smatra da svako od nas može doprinijeti tome na svoj način.

 – Smatram da svaki čovjek ima neki talenat i može na svoj način dati doprinos očuvanju sjećanja na Srebrenicu. Da li se tu radilo o pjesmi, ilustraciji, neki komentar na društvenim mrežama, dakle, svako od nas može i treba to da uradi. Jako je bitno da mladi pričaju o genocidu, budući da neki od njih tada nisu bili ni rođeni. Jako je bitno da se vrednuje život svake osobe ubijene u genocidu. Kao mladi ljudi moramo o tome pričati, ne smijemo izbjegavati te teme, istakla je Memić.

Poručila je da ona ilustracijama želi doprinijeti očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici.

 – Do sada sam uradila četiri ilustracije za juli i august. Radi se o dvije teme. Jedna je zagraljaj majki s nišanima, a druga je genocid ilustracija kojom sam prikazala otkucaje srca koji prestaju 11. jula. Da bismo krenuli ka budućnosti, moramo se sjećati prošlosti, pojasnila je Memić.

Kako je kazala, planira da svakog 11. u mjesecu objavi po jednu ilustraciju.

Memić je ranije sa grupom studenata imala i izložbu u sarajevskoj Vijećnici.