Ministarstvo o nezaposlenima: Pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju ostvariti na drugi način

Nakon što je sa kantonalnog biroa za zapošljavanje sa evidencije za nezaposlene skinuto 4.000 osoba zbog činjenice da ugovorom o djelu ostvaruju prihod od 208 KM te su zbog toga izgubili i pravo na zdravstveno osiguranje, u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kažu kako je sve urađeno "po zakonu" te da oni koji su izbrisani sa evidencije pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju osigurati na neki drugi način.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon što je sa kantonalnog biroa za zapošljavanje sa evidencije za nezaposlene skinuto 4.000 osoba zbog činjenice da ugovorom o djelu ostvaruju prihod od 208 KM te su zbog toga izgubili i pravo na zdravstveno osiguranje, u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kažu kako je sve urađeno “po zakonu” te da oni koji su izbrisani sa evidencije pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju osigurati na neki drugi način.

Tako su za portal “Klix.ba” u Ministarstvu citirali Zakon prema kojem se status nezaposlenosti gubi jer je propisano da služba za zapošljavanje prestaje voditi na evidenciji nezaposlenih osoba one osobe koje registruju obrt ili ostvare prihod po bilo kom osnovu.

– Podatke o visini prihoda kantonalna služba za zapošljavanje dobija od Poreske uprave Federacije BiH i na osnovu tih podataka prestaje voditi na evidenciji nezaposlenih osobu koja ostvari prihod koji prelazi mjesečni iznos od 25 posto prosječne plaće u toku prethodne godine prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, kažu u Ministarstvu.

Osobe koje svoj radni angažman ostvaruju po osnovu ugovora o djelu, uz uvjet da naknada ostvarena tim angažmanom prelazi gore navedeni iznos, ne treba da se vode kao nezaposlene na evidenciji nezaposlenih osoba, a pravo na zdravstvenu zaštitu trebaju ostvariti na neki drugi način.

Nisu, međutim, odgovorili na pitanje novinara “Klixa” kada je u pitanju poduzimanje konkretnih koraka o ovoj problematici, a s obzirom na to da po istom osnovu zdravstveno osiguranje može izgubiti veliki broj osoba na području cijele Federacije BiH.

Nezaposleni izlaze na ulice?

Upravo zbog toga, Kako je za “Klix” potvrdila Indira Smajlović, predsjednica Udruženja nezaposlenih Otium, u pripremi je Inicijativa za izmjenu spornog Zakona, ali i najava masovnih protesta ukoliko pomenuta incijativa ne bude naišla na razumijevanje federalnih vlastodržaca.

– S obzirom na to da je u ovom slučaju sve urađeno po Zakonu koji je na snazi još od 2005. godine, upravo radimo na Inicijativi za Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, prema kojem se nezaposlenim ne smatra onaj ko ima mjesečna primanja veća od 208 KM, kazala je Smajlović.

Kako je dalje dodala, pomenutu inicijativu će uputiti Vladi FBiH, a potom i Parlamentu FBiH.

– Ukoliko ovo ne urodi plodom, svi nezaposleni će izaći na ulice jer je besmisleno da vas smatraju zaposlenim ako imate primanja od 208 KM koja nisu dovoljna ni za plaćanje stanarine i da pri tome nemaju ni zdravstvenog osiguranja, izjavila je za “Klix” Smajlović.

Oni su marginalizovana grupa stanovnika FBiH, grupa koja u Kantonu Sarajevo, prema posljednjim informacijama Službi za zapošljavanje KS, ima 71.601 osobu.

Ovaj pokušaj, smatraju u Otiumu, jeste nastojanje vlasti da se na ovaj način prividno smanji broj nezaposlenih.

– Radite to otvaranjem novih firmi, obnavljanjem i izlaskom iz stečaja postojećih, smanjite administraciju, plate i beneficije državnim službenicima, napravite uštedu koju možete iskoristiti da se potiče zapošljavanje… Nezaposlenima je svakako dovoljan problem što nemaju posao, neće valjda ostati i bez zdrastvenog osiguranja, te ga u slučaju potrebe plaćati? U svim zemljama svijeta nezaposlene osobe imaju naknadu od države u iznosu čak i do 500 eura dok se ne zaposle, ali, iako težimo Evropi, umjesto da ulažemo u nezaposleni kadar, školujemo ga i stvaramo ga sposobnim za ostvarivanje novih vrijednosti, mi im čak oduzimamo i “zdravlje”!, poručili su iz ovog Udruženja.

Međutim, ako je suditi prema posljednjoj izjavi, u Federalnom ministarstvu se ne obaziru ni na nove Inicijative niti na nadolazeće proteste.

(Klix.ba)