Milioner otkrio četiri fascinantna savjeta kako se obogatiti: Ovi savjeti bi vas mogli začuditi

Nathan Latka samoostvareni je milioner koji je napisao knjigu "How to Be a Capitalist Without Any Capital" u kojoj je podijelio nekoliko savjeta o tome kako se obogatiti.


Vintage suitcase full of money. Business emigration concept back
Ilustracija: Envato

Latka je na računu imao samo 119 dolara kad je osnovao softversku kompaniju koja je pet godina kasnije procijenjena na 10,5 miliona dolara. Danas mjesečno ima oko 100.000 dolara pasivnog prihoda mjesečno.

On danas tvrdi da novoostvareni bogataši ne igraju po “starim pravilima poslovanja koji slijede mase”. Umjesto toga, tvrdi on, slijede ova četiri pravila:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nemojte se fokusirati na samo jedan posao ili poduhvat

Standardni savjet da se postane stručnjak u jednom polju daje osobi jednu tačku za propast. Kad inženjer gradi most, ne želi da se sruši zbog samo jedne tačke, ako vjetar sruši jedan kabal, postoji još 200 kablova koji drže most. Zbog toga ne možete graditi bogatstvo oko samo jedne stvari, jer ako ta jedna stvar ne uspije, propali ste, prenosi hayat.ba.
Latka preporučuje da vrijeme rasporedite u omjeru 80-20. – 80 posto vremena posvetite jednom većem projektu, a 20 posto na ostala dva projekta, napisao je.

Kopirajte konkurenciju

Smišljanje neke nevjerovatne nove ideje nije pravi put ka bogatstvu, tvrdi Latka. – Ključ bogaćenja je da kopirate druge i samo dodajte nešto svoje tim idejama, savjetuje. Kao primjer navodi Facebookovo, odnosno Instagramovo kopiranje Snapchata u obliku Storyja.

Nemojte si postavljati ciljeve

Latka kaže da su ciljevi besmisleni jer jednom kad ih ostvarite, više nećete imati čemu stremiti i postat će vam dosadno. – Morat ćete se ponovno motivirati da si zadate cilj. Puno je bolje svakog dana raditi na sistemu koji će vam svakodnevno davati nešto čemu ćete se radovati, smatra on.

“Prodajte krampove kopačima zlata”

Latka smatra da treba zaraditi na radu drugih. To je usporedio sa zlatnom groznicom u SAD-u. – Rudari su se susretali s groznim uvjetima dok su putovali na zapad. Nakon što su stigli, shvatili su da im trebaju krampovi da bi bolje kopali. Pa su se drugi zaputili tamo i rudarima prodavali krampove i tako se obogatili s manje napora. Ako je, primjerice, velika ponuda dostava hrane, nemojte se pokušati takmičiti s njima nego im ponudite nešto o čemu oni svi ovise, kaže on.