“MEDICUS”: Uspješno završen projekat borbe protiv moždanog udara na Medicinskom fakultetu u Tuzli

Projekat “Svjetski dan borbe protiv moždanog udara” se već tradicionalno obilježava u Tuzli od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli “MEDICUS” u saradnji sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.


MEDICUS Uspješno završen projekat borbe protiv moždanog udara na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1

U petak, 28.10. održana je javna tribina na Medicinskom fakultetu Tuzla pod nazivom “O moždanom udaru”. Tribina je bila otvorenog karaktera te su svi zainteresirani, imali priliku da pred punim amfiteatrom slušaju predavanja i postavljaju pitanja vezana za moždani udar.

Na početku tribine svim pristunima se obratila prof.dr. Snježana Marić, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu, prof.dr. Osman Sinanović kao načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla i predsjednik udruženja studenata “MEDICUS” Sejfo Begić.

U okviru javne tribine svoja predavanja su prezentirali prof.dr. Osman Sinanović, prof.dr. Mirjana Vidović, prof.dr. Dževdet Smajlovići doc.dr. Zikrija Dostojić. Predavanja ljekara su se fokusriala na prevenciju moždanog udara, prehospitalni tretman kao i liječenje aktunog moždanog udara. Također predavanje su držali i studenti, Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan, kao ovogodišnji koordinatori projekta. Predavanje se bavilo položajem mladih kada je u pitanju moždani udar, kao i time kako nas definiše moždani udar.

medicus-uspjesno-zavrsen-projekat-borbe-protiv-mozdanog-udara-na-medicinskom-fakultetu-u-tuzli-2

Učešće na javnoj tribini su uzeli građani Tuzlanskog kantona, predstavnici brojnih ustanova i organizacija, učenici i nastavnici srednjih škola kao i naravno svi zainteresovani studenti. Tribini je prisustvovao veliki broj mladih ljudi, koji su i bili glavna ciljna grupa ovogodišnjeg projekta. Na kraju tribine svi prisutni su imali priliku da postave pitanja predavačima vezana za moždani udar.

Putem prethodno odrađenih radionica i javne tribine, pokušao se razviti jedan novi nivo svijesti u društvu kada je u pitanju tematika moždanog udara, njegova prevencija, nastanak i liječnje.

(STUDOMAT.ba)