Četiri razloga zašto piti običnu crnu kafu

Ako ste poput većine ljudi, vaša sposobnost da normalno funkcionišete tokom dana velikim dijelom ovisi o vašoj jutarnjoj šoljici kafe.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne samo što vam kafa može dati toliko potreban jutarnji nalet kofeina, ovisno o tome kako je konzumirate, ona može imati i neke koristi za vaše zdravlje. Primjerice, obična crna kafa (bez ikakvih dodataka) zapravo sadrži brojne pogodnosti za vaše tijelo. U nastavku saznajte o čemu se tačno radi.

Malo kalorija

Dodavanje mlijeka, vrhnja ili šećera u kafu može biti primamljivo, ali svi ovi dodaci sadrže kalorije koje se međusobno zbrajaju. Ako sljedeći put pripremite šoljicu obične crne kafe, u njoj će se naći svega 5 kalorija i 0 grama šećera.

Brži metabolizam

Kofein je prirodan dodatak za sagorijevanje masnoća, ali dodavanjem mlijeka i šećera u kafu taj će se efekt poništiti. Također, istraživanja pokazuju kako crna kafa može ubrzati vaš metabolizam za 3-11%!

Kafa je diuretik

Ako nakon konzumiranja kafe češće morate na toalet, sigurno znate i da je to potpuno normalno. Naime, kafa je diuretik koji pomaže u čišćenju vašeg tijela od štetnih toksina.

Manji rizik od nekih vrsta raka

Laboratorijska istraživanja pokazala su kako fitohemikalije u zrnima kafe mogu pomoći u kontroli rasta stanica te umanjiti razvoj stanica raka. Ovo se posebno odnosi na rak jetre.

(net.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X