Četiri razloga zašto piti običnu crnu kafu

Ako ste poput većine ljudi, vaša sposobnost da normalno funkcionišete tokom dana velikim dijelom ovisi o vašoj jutarnjoj šoljici kafe.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ne samo što vam kafa može dati toliko potreban jutarnji nalet kofeina, ovisno o tome kako je konzumirate, ona može imati i neke koristi za vaše zdravlje. Primjerice, obična crna kafa (bez ikakvih dodataka) zapravo sadrži brojne pogodnosti za vaše tijelo. U nastavku saznajte o čemu se tačno radi.

Malo kalorija

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dodavanje mlijeka, vrhnja ili šećera u kafu može biti primamljivo, ali svi ovi dodaci sadrže kalorije koje se međusobno zbrajaju. Ako sljedeći put pripremite šoljicu obične crne kafe, u njoj će se naći svega 5 kalorija i 0 grama šećera.

Brži metabolizam

Kofein je prirodan dodatak za sagorijevanje masnoća, ali dodavanjem mlijeka i šećera u kafu taj će se efekt poništiti. Također, istraživanja pokazuju kako crna kafa može ubrzati vaš metabolizam za 3-11%!

Kafa je diuretik

Ako nakon konzumiranja kafe češće morate na toalet, sigurno znate i da je to potpuno normalno. Naime, kafa je diuretik koji pomaže u čišćenju vašeg tijela od štetnih toksina.

Manji rizik od nekih vrsta raka

Laboratorijska istraživanja pokazala su kako fitohemikalije u zrnima kafe mogu pomoći u kontroli rasta stanica te umanjiti razvoj stanica raka. Ovo se posebno odnosi na rak jetre.

(net.hr)