Masovni protest studenata Arhitekture u Sarajevu

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu okupili su se danas kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo samovoljom uprave fakulteta, poručujući kako i sutra nastavljaju protestovati.


protesti arhitektura
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

– Protestujemo jer smo nezadovoljni samovoljom uprave koja krši osnovne članove statuta Univerziteta u Sarajevu. Uprava nas ignoriše pa ni danas nije odgovorila na našu peticiju. Očekuju da ćemo sutra doći na nastavu, ali mi ćemo nastaviti protestovati, kazao je u razgovoru za Klix.ba Dino Kapetanović, predsjednik Asocijacije studenata Arhitektonskog fakulteta.

On je istakao kako je posebno sporno što se na sumnjiv način upisuju studenti na prvu godinu studija, te što svaki profesor na svoj način organizuje nastavu i uvodi svoja pravila.

– Problem su i masovna obnavljanja na trećoj godini, što ima za posljedicu i veliki broj uplata za obnavljanje godine, a koje su mnogo veće nego prilikom redovnog upisa. Zatim, oni nam naplaćuju biblioteku 70 KM, rekao je Kapetanović.

Dodaje da su redovni studenti koji obnove godinu dužni platiti samo upisninu međutim da se na Arhitektonskom fakultetu plaćaju i nepoloženi predmeti.

– Tako su za tri godine, koliko sam ja grubo izračunao, naplatili od studenata blizu 600 hiljada KM, a to nije bilo po cjenovniku UNSA. Danas je to kulminiralo, nadamo se da ćemo nešto postići, kazao je Kapetanović.

Pojavila se informacija i da je dekan fakulteta studentima zvao policiju, no Kapetanović to demantuje ističući kako je dekan zvao pripadnike MUP-a KS da osiguravaju okupljanje.

– Ne smije nam zvati policiju, jer smo mi proteste najavili. Mi smo ozbiljna organizacija i mnogo smo ozbiljniji od njih. Ako nešto želimo pokrenuti mi prvo pogledamo šta zakon kaže. Dekan je mogao zvati MUP u slučaju da se nešto ozbiljnije desi, međutim neće se desiti ništa, jer mi smo civilizovani. Možda on tako ne misli, ali ja vas uvjeravam da se danas neće desiti ništa zbog čega bi se oni mogli naslađivati, zaključio je Kapetanović.

(Klix.ba)