Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu na 3. međunarodnom sajmu EXO Berlin 2019

Na prestižnom međunarodnom sajmu i forumu na polju egzoskeletona i ljudske augmentacije Exo Berlin 2019, održanom od 20. do 21. oktobra 2019. godine, učestvovala je i doc. dr. Zlata Jelačić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


head big

EXO Berlin je vodeći sajam i konferencija na kojima se prezentiraju posljednja rješenja na polju humanoidne robotike i egzoskeleta, a imaju za cilj poboljšanje ljudskog potencijala. Istodobno sa sajmom održava se tehnološka konferencija, na kojoj su posjetioci dobili priliku voditi dubinski dijalog koji ima za cilj poboljšanje rezultata rehabilitacije, poboljšanje performansi, smanjenje umora i sprečavanje ozljeda uslijed fizički zahtjevnih zadataka, prenosi unsa.ba.

EXO Berlin okuplja donositelje odluka iz industrije i akademije na jednom mjestu. Sudionici potječu iz cjelokupnog lanca razvoja i izrade egzoskeleta, nosivih pomoćnih uređaja, saradnje između čovjeka i robota, biomehaničkih sustava, funkcionalnih komponenata i materijala koji se pritom koriste. Inženjeri, istraživači i preduzetnici iz industrijskih i akademskih ustanova pozvani su kako bi dali sveobuhvatan pregled najnovijih inovacija i tehnologija koje su u potpunosti posvećene pomicanju granica ljudskih performansi.

Ove godine prvi put je neko iz našeg šireg okruženja dobio priliku da izlaže svoj rad. Docentica Zlata Jelačić je predstavila svoj SmartLeg projekat, pametnu robotiziranu natkoljeničnu protezu.
Na taj način se Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu našao rame uz rame sa vodećim univerzitetima i institutima iz Zapadne Evrope i Japana i dokazao kvalitet svog znanstvenoistraživačkog rada i kadra, te je na taj način dokazao da je na čelu promjena, stojeći pored vodećih inovatora na polju robotike i pridružujući se slobodnom protoku razmjene ideja.

(STUDOMAT.ba)