Mašinski fakultet: Insitucija sa malim brojem studenata na biroima za zapošljavanje

Saznajte više informacija o Mašinskom fakultetu na UNTZ.


Masinski fakultet Tuzla
Foto: Radio Kameleon

Studentski upisni rokovi su pred nama, a mladi ljudi treba da donesu jednu od životnih odluka i ujedno će to biti i njihova potencijalna, buduća, radna karijera. Kako bi im pomogli u lakšem donošenju odluka Radio Kameleon zajedno sa Univerzitetom u Tuzli predstavio je Mašinski fakultet.

Razgovarali su sa prodekanom za nastavu Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Slađanom Lovrićem koji je detaljnije predstavio rad fakulteta.

– Danas je Mašinski fakultet jedna visokoobrazovna ustanova, koja je u sklopu Univerziteta u Tuzli. Fakultet na prvom ciklusu studija nudi studentima tri studijska odsjeka, energetsko mašinstvo, proizvodno mašinstvo i studijski odsjek mehatronika.

Brojni su razlozi da se upišete na Mašinski fakultet, a samo neki od njih su:

Mašinski fakultet danas je jedna savremena visokoobrazovna ustanova koji prati trend razvoja tehnike, nauke, tehnologije i svih dostignuća u privreda, ističe Slađan Lovrić.

Fakultet konstantno inovira studijske programe u skladu sa trendovima, a nakon toga studenti koji su završili fakultet su traženi na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, ali i u cijeloj Evropi.

Mašinski fakultet nudi tri studijska odsjeka na prvom ciklusu studija, a detaljnije o njima:

– Prve dvije godine studija mi zovemo zajedničke osnove, studenti slušaju sve predmete zajednički, isti su im predmeti. To je samo jedan uvod u ono što im dalje slijedi, od tih osnovnih predmeta moram istaknuti Poznavanje mehanika, Statika, Dinamika, Kinematika. Na fakultetu ima puno i crtanja, nacrtne geometrije, tehničke dokumentacije itd. Studenti već na trećoj godini idu na jedan od studijskih odsjeka, ovaj sistem je napravljen upravo iz razloga, da studenti ne bi upisali u početku odjsek u kojem se ne bi pronašli.

U procesu visokog obrazovanja jedan od najvažnijih segmenata je obavljanje stručne prakse. Tokom obavljanja stručne prakse student provjerava i dopunjava vlastita stručna znanja, uz aktivno uključivanje u proces rada i njegovo cjelovito sagledavanje. Kako to izgleda na Mašinskom fakultetu u Tuzli?

– Na fakultetu postoji niz laboratorija, istakao bi laboratoriju za termotehniku to je za naše buduće studente koji ćeD studirati odsjek energetike, zatim laboratorija za CNC programiranje, laboratorija za brzu izradu prototipa i reverzibilni inženjering i laboratorija za mehatroniku. Menadžment Mašinskog fakulteta duži niz godina teži prema tome da studenti koji slušaju teoriju da imaju uporedo i praksu.

Dakle postoje predavnja i vježbe, omjer vježbi (auditorne labaratorijske vježbe) je na strani laboratorijskih vježbi. Taj omjer je 60% naprema 40%. Sva predavanja se vrše u prostorijama učionica, a onda se nastoji kroz raspored nastave napraviti da studenti odmah nakon predavanja slušaju vježbe. Sve više i više se teži da se uvede praktični dio nastave, to pokazuju i ove postojuće labaratorije.

U konačnici Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli je pravi izbor za studente koji žele steći temeljito, ali i savremeno znanje u oblasti mašinstva.

Upisnu politiku Mašinskog fakulteta Tuzla možete pogledati na OVOM LINKU.