Loša navika: Prestanite grickati nokte zauvijek uz ove savjete

Kada se pokušavamo boriti protiv svoje navike grickanja noktiju, trebaju nam praktični savjeti koji se mogu lako implementirati bez ulaganja previše napora. Bez obzira grizemo li ih zbog tjeskobe, bijesa ili dosade, činimo to podsvjesno.


1. Podrežite ih koliko god možete.

Advertisements

Uvijek držite makazice za nokte u blizini. Onog trenutka kada primijetite da su vam nokti postali čak i malo duži, podrežite ih. Čak i taj mali usitnjeni nokat treba odrezati i ne ugristi. Dakle, kad nagon počne, posegnite za makazicama. Kad su kratki, neće biti toliko zadovoljavajuće grickati ih.

2. Nosite rukavice ili zamotajte prste.

Budući da se teško uhvatiti prije nego što zagrizete, trebali biste razmisliti o prekrivanju noktiju. Postoje 2 načina na koja to možete učiniti: ili zaviti nokte ili nositi rukavice.

Jednom kada zavijete nokte, to će biti stalni podsjetnik da ih ne biste trebali gristi. Zapravo čak možete koristiti prozirnu traku kao diskretniju opciju. Rukavice su izvrsne i kad ste kod kuće jer vam neće trebati stalno mijenjati traku ili zavoj.

3. Pronađite aktivnosti kako biste zauzeli prste.

To se može razlikovati od osobe do osobe. Svi imamo različite hobije, pa je dobro razmisliti o tome da ga koristimo kao obrambeni mehanizam. Crtajte, bojite, pletite ili jednostavno tipkajte poruke, preklopite ruke, stavite u džep ili pokušajte šarati i klikati olovkom.

4. Neka i vaša usta budu zauzeta.

Ako i usta budu zauzeta, to će vam pomoći kod izbjegavanja grickanja noktiju. Vidjet ćete da će nakon nekog vremena impuls za grizenje noktiju nestati. Počnite žvakati gumu i jesti tvrde bombone. Također možete držati bocu s vodom u blizini i otpiti gutljaj kad god posegnete za noktima.

5. Lak za nokte s gorkim okusom.

Koristite lak za nokte koji ima gorak okus. Ovo je sigurna kemikalija vrlo jakog, dugotrajnog okusa. Prilikom nanošenja pobrinite se da pokrijete cijeli nokat zajedno s okolnom kožom. Njegov grozan okus odbit će vas. Neka vam postane navika nanošenjem ovog laka za nokte.

Advertisements

6. Mažite ruke kad nagon počne.

O ovoj metodi razmišljajte kao o dvije pozitivne navike. Držite kremu za ruke sa sobom i koristite je kad impuls za ugriz krene. To ne samo da će vam odvratiti pažnju, već će koža na rukama biti meka i vlažna.

7. Držite turpiju za nokte blizu sebe.

Nabavite si nekoliko turpija za nokte i stavite ih po kući, u džep i u torbicu. Na ovaj način nećete imati opravdanje da grizete nokte. Kad impuls započne, uhvatite turpiju za nokte i počnite uređivati nokte, jedan po jedan.

8. Stavite gumenu traku na zglob i usredotočite se na nju kad nagon počne.

Postavljanje gumene trake na zglob pomoći će vam da spriječite nagon. Dakle, kad podignete ruku kako biste grizli nokte, umjesto toga počnite se igrati gumicom.

9. Upotrijebite telefon da prsti budu zauzeti.

Vaš telefon sada može postati vaš najbolji prijatelj i vaš pomoćnik. No budući da slobodno vrijeme prolazimo pomičući se kroz društvene mreže, jedna nam je ruka često slobodna, što postaje meta za griženje. Preuzmite nekoliko igara za koje su potrebne dvije ruke. Također možete početi pisati neke priče u bilješke samo da biste skrenuli pažnju s noktiju.

10. Koristite vizualne podsjetnike.

Napunite svoj dom bilješkama, tako da kad pogledate gore, lijevo ili desno, podsjetite se da biste trebali spustiti ruke. Također možete promijeniti pozadinu i zaslon na telefonu fotografijom koja kaže “stop”.

Koliko dugo vi grizete nokte? Podijelite neki savjet s nama, ako se pokazao djelotvornim.