KULT BiH: Objavljena Analiza stanja i potreba mladih u FBiH na engleskom jeziku

Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta tokom 2013. godine radio na istraživanju stanja i potreba mladih u FBiH.


towards a youth policy in fbih survey on the position and needs of youth in the federation of bih in 2013 001

Institut za razvoj mladih KULT je u saradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta tokom 2013. godine radio na istraživanju stanja i potreba mladih u FBiH. U decembru 2013. godine objavljena je publikacija pod naslovom “Na putu ka politici prema mladima FBiH” na bosanskom jeziku, a prije nekoliko dana publikacija je objavljena i na engleskom jeziku.

Podaci iz Analize su svojevrsni alarm, kako za vlasti na svim nivoima u Federaciji, tako i za mlade, navode iz Instituta za razvoj mladih KULT.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naime, analiza pokazuje poražavajuće podatke o stanju mladih u FBiH. Podatak koji govori da je 67% mladih nezaposleno je dovoljan pokazatelj u kakvom se stanju nalaze mladi ljudi. Veliki problem predstavlja i neusklađenost obrazovanja s potrebama tržišta rada čime se stvaraju kadrovi koji nisu konkurentni na tržištu rada. Ova situacija ostavlja mnogo prostora neformalnom obrazovanju kojim bi se popunile praznine nastale tokom formalnog obrazovanja. Međutim, problem koji se javlja je nepriznavanje neformalnog obrazovanja u potpunosti od strane poslodavaca, institucija i sl.

Treba istaći da vlada pogrešno mišljenje o pasivnosti mladih kada se govori o izlasku na izbore. Mladi čine 21,4% biračkog tijela, a na prošlim lokalnim izborima održanim u oktobru 2012.  glasalo je 54,6% mladih, što je približno općoj stopi izlaznosti na izbore koja iznosi 56,6%.

Također, treba istaći da vlada pogrešno mišljenje o tzv. “vječnim studentima”. Naime prosječna dob studenata u FBiH je 20,6 godina što ne odstupa značajno od prosjeka zemalja članica EU.

Analiza je pokazatelj da je potreban angažman svih aktera društva kako bi se poboljšao položaj mladih u FBiH.

Publikaciju možete pronaći OVDJE.

(mladi.org)