KS: Ukoliko kantoni ne izmire dugovanja, studenti neće moći u domove

Zatvoren je konkurs za prijem studenata u studentske domove Nedžarići i Bjelave, podaci se još obrađuju, ali je izvjesno da će i u ovoj akademskoj godini svi kapaciteti biti popunjeni.


Zatvoren je konkurs za prijem studenata u studentske domove Nedžarići i Bjelave, podaci se još obrađuju, ali je izvjesno da će i u ovoj akademskoj godini svi kapaciteti biti popunjeni, potvrdio je Agenciji Fena direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić.

Advertisements

On kaže da se konačni spiskovi za prijem studenata u dva studentska doma u Sarajevu očekuju početkom augusta, a useljavanje studenata planirano je za sredinu septembra ove godine. Kadrić kaže da očekuje i nove prijave s obzirom da je pojedinim fakultetima odobren veći broj studenata koje mogu upisati, prenosi Radiosarajevo.ba.

Navodi da će se, u skladu s odlukom Upravnog odbora, insistirati na tome da do 15. septembra svi sudionici u subvencioniranju usluga ishrane i smještaja studenata u Studentskom centru Sarajevo izmire obaveze te naglašava da, u protivnom, studenti iz tih kantona neće moći zadužiti dom.

“Morat ćemo se dobro pozabaviti time”, kaže Kadrić i precizira da je obaveza izmirivanja dugovanja do određenog datuma stav i Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH.

Kadrić navodi da će studente iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su primljeni u studentske domove, njihovi kreveti čekati dok taj kanton Pravilnik ne uskladi s važećim zakonima.

Advertisements

Prema raspoloživim informacijama, zasad će ostati iste cijene smještaja i ishrane studenata u sarajevskim studentskim centrima. Zabrinjava ih, kažu, najava porasta cijene vode i poljoprivrednih proizvoda, ali i ohrabruje najava niže cijene gasa.

Prema konkursu za prijem, Studentski centar Sarajevo u akademskoj 2013./2014. godini planira primiti 1.700 studenata Univerziteta u Sarajevu na smještaj i ishranu u studentske domove prema utvrđenim jedinstvenim kriterijima.

U sarajevskom studentskom centru svjesni su da su budžeti kantona ograničeni te da zbog toga imaju i ograničen broj studenata koje mogu finansirati. Stoga i dalje insistiraju na formiranju fonda za studentski standard da se ne bi razlikovale mogućnosti studenata ovisno od kantona do kantona odnosno omogućila jednaka prava za sve njih.

(Radiosarajevo.ba)