KS: Počinje program zapošljavanja osoba sa iskustvom dužim od šest mjeseci

Radi se o dva veoma značajna programa iz oblasti zapošljavanja.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić i direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji će danas, na konferenciji za medije, zvanično najaviti realizaciju programa sufinansiranja zapošljavanja “800+” te obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja.

Radi se o dva veoma značajna programa iz oblasti zapošljavanja, javlja Fena.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prvi, Program sufinansiranja zapošljavanja “800+” odnosi se na zapošljavanje 800 osoba sa evidencije nezaposlenih, a koje imaju radno iskustvo duže od šest mjeseci, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Za realizaciju navedenog programa i planiranih mjera osigurana su sredstva u iznosu 2.880.000 KM. Cilj programa je sufinasiranje zapošljavanja 800 nezaposlenih osoba koje pripadaju kategorijama socijalno isključenih.

Drugi, Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba i sufinansiranje srednjoškolskog obrazovanja ima za cilj da obuči, prekvalifikuje i dokvalifikuje nezaposlene osobe i tako osigura preduvjete za sticanje njihovog srednjoškolskog obrazovanja, odnosno sticanje novih znanja i vještina kod ovih osoba, kako bi poboljšale svoje mogućnosti za pronalazak zaposlenja.

Obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija, kao i naknadno srednjoškolsko obrazovanje može se vršiti isključivo u ustanovama, centrima za obuku ili drugim organizacijama koje su registrirane za ovu vrstu djelatnosti na području Kantona Sarajevo.

Za realizaciju navedenog programa planirana su sredstva u iznosu od 120.000 KM za 40 nezaposlenih osoba, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(Radiosarajevo.ba)