KULT BiH: Pravedan budžet za mlade [VIDEO]

Nezaposlenost, diskriminacija, rodna neravnopravnost - samo su neki od problema mladih u BiH i regiji. Poput vršnjaka/inja u svijetu i mladi u BiH i regiji žele da su dio otvorenog društva u kojem su uključeni u sve procese odlučivanja u javnom životu.


kult bih institut cover

Nezaposlenost, diskriminacija, rodna neravnopravnost – samo su neki od problema mladih u BiH i regiji. Poput vršnjaka/inja u svijetu i mladi u BiH i regiji žele da su dio otvorenog društva u kojem su uključeni u sve procese odlučivanja u javnom životu.

Tek 20% žena učestvuje u procesima donošenja odluka u svijetu. Mladi imaju ideje kako riješiti probleme u svojim zajednicama ali mnogi ne znaju kome ih predložiti i kako sa inicijativom upoznati vlasti, piše Institut za razvoj mladih KULT.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prava adresa za prve korake jesu službenici/e za mlade u lokalnim upravama, a njih možete pronaći na www.sluzbenici.mladi.org. 59% lokalnih samouprava u FBiH i 68% lokalnih samouprava u RS-u ima službenika/cu za mlade.

Mladi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i hrvatskoj kroz svoje inicijative imaju šansu postaviti nove, jednake temelje za sve, i kroz rodno odgovorne politike i rodno odgovorne budžete unaprijediti ravnopravnost u svim procesima države. Oni u svojim mjestima i zajednicama imaju priliku mijenjati svijet na bolje. Kreirajući okruženju koje ima rodno odgovoran budžet za mlade, službenik/ca za mlade i prostor za mlade stvaraju okruženja po mjeri mladih.

Tok priče o zagovaranju inicijative mladih za kreiranje rodno odgovornih politika i pratećih rodno odgovornih budžeta od samog rađanja ideje u centru za mlade pa do njenog usvajanja od strane nadležnih institucija možete pogledati u videu iznad.

(mladi.org)