Kompanija ROCHE obilježila mjesec raka pluća sađenjem 3.374 sadnice

Tokom novembra, mjeseca svjesnosti o raku pluća, najčešćem i najsmrtonosnijem malignom oboljenju, farmaceutska kompanija Roche Bosna i Hercegovina će u sklopu kampanje „Zasadi za pluća Zemlje, zasadi za život“ zasadila 3.374 sadnice na teritoriji Bosne i Hercegovine.


roche cover

Naime, kompanija ROCHE je u saradnji sa OLX BIH putem socijalnih mreža pozvala građane da se uključe u kampanju koju je inicirao UNDP, te se obavezala da će u ime svakog pojedinca koji podijeli slogan na svom profilu zasaditi drvo putem www.tvojco2.ba platforme.

Advertisements

Rak pluća pluća je najčešće maligno oboljenje, od kojeg svake godine u Bosni i Hercegovini oboli preko 2500 ljudi, a u svijetu čak više od 2.2 miliona. Uprkos ogromnom napretku u liječenju, rak pluća i dalje ostaje jedan od najtežih za liječenje te od njega svake godine umre više ljudi nego od raka dojke, debelog crijeva i prostate zajedno.

Advertisements

Jedan od razloga zašto liječenje ove bolesti nije jednostavno je to što je svaki rak pluća potpuno jedinstven, baš kao i svaka osoba, i ne može se liječiti na samo jedan način. Rak pluća se pojavljuje u više oblika, različito djelujući na svakog pacijenta.  Zato je svakoj osobi kojoj je postavljena dijagnoza raka pluća potreban jedinstveni, personalizirani pristup i potpuno prilagođeni pristup liječenju. No, najvažnija od svega ostaje i dalje sama prevencija odnosno smanjenje rizika obolijevanja od raka pluća, a jedan od faktora rizika koji su povezani sa povećanom šansom od obolijevanja jeste i zagađeni zrak koji udišemo.

Upravo je ovo razlog zašto se kompanija ROCHE odlučila da upravo na ovaj način podigne svijest o raku pluća pozivajući sve da se uključe i doprinesu ne samo širenju svijesti o ovom oboljenju već dugoročno i zdravijem zraku kojeg udišemo. Svaka osoba koja je učestvovala u ovoj kampanji mogla je samo jednim klikom da odabere vrstu sadnice koju će ROCHE zasaditi u njihovo ime. Ukupno su učestvovale 3.374 osobe, te će tako biti zasađen jednak broj sadnica, a ukupni karbonski otisak smanjen za čak 3.868 metričkih tona.