Studija sajta Career Builder u saradnji s lancem brze hrane Dunkin Donuts, provedena u SAD, pokazala je da najviše kafe za vrijeme radnog vremena piju naučni radnici i laboratorijski tehničari.


Studija sajta Career Builder u saradnji s lancem brze hrane Dunkin Donuts, provedena u SAD, pokazala je da najviše kafe za vrijeme radnog vremena piju naučni radnici i laboratorijski tehničari.

Poslije vodeće pozicije koji su zauzeli naučni radnici i laboratorijski tehničari, na trećem mjestu ove liste nalaze se zaposleni u marketingu, a potom administrativni radnici u obrazovnim ustanovama.

Peto mjesto dijele urednici i pisci, na šestom je administrativna struka u zdravstvu, potom fizičari, pa zaposleni u restoranima brze hrane.

Na devetom mjestu su profesori, desetom socijalni radnici, a na jedanaestom ekonomisti.

U studiji se navodi da 46 odsto zaposlenih Amerikanaca smatra da konzumiranje kafe za vrijeme radnog vremena podstiče njihovu produktivnost. Čak 61 odsto zaposlenih koji piju kafu tokom rada izjavilo je da popije bar dvije šoljice kafe dnevno u toku radnog vremena.

U studiji se navodi da zaposleni u pravosuđu kao i hotelijeri uglavnom piju crnu kafu, dok su novinari skloniji aromatizovanim kafama.

U studiji objavljenoj u francuskom listu Figaro navodi se da zaposleni Francuzi prije svega koriste jutarnje pauze za ispijanje kafe koju istovremeno koriste kao neku vrstu dobrodošlice na posao kao i za razgovor sa kolegama.

Kako je pokazalo jedno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, Britanci 24 minuta u toku jednog radnog dana potroše na ispijanje kafe odnosno 188 dana i 21 sat tokom radnog vijeka, što preduzeća košta 490 eura godišnje po zaposlenom.

 (STUDOMAT.ba)



STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.