Koje fakultete najčešće završavaju milijarderi: Iznenadit će vas ovaj spisak!

Saznajte koji su to fakulteti koje su studirali milijarderi širom svijeta i saznajte da li ima i vašeg među njima ili ste, možda, "promašili" fakultet.


biznis

U životu je bitno imati sreće, a onda će sve ostalo sigurno doći. Nije bitno ni koju ste školu završili, ni šta ste u njoj naučili, bitno je samo da li će vas u poslovnim poduhvatima pratiti sreća. Upravo je takva situacija sa top 10 svjetskih milijardera, od kojih neki nemaju diplomu fakulteta.

Međutim, postoje i oni koji su u svoje obrazovanje ulagali kako bi danas iza sebe imali ogromno bogatstvo.

Evo šta su oni studirali:

10. mjesto – Filozofija

Filozofiju je studiralo četiri od 100 svjetskih milijardera, među njima je i Džordž Soroš, a na osnovu istraživanja može se zaključiti da bavljenje ovom naukom može biti unosno.

9. mjesto – Trgovina

Fakultete na kojima se izučava trgovina učilo je petoro od 100 svjetskih milijaredera među kojima je i Robert Kuok, biznismen iz Kine.

8. mjesto – Matematika

Džejms Haris Simons je jedan od petorice milijardera koji je za svoje bogatstvo zahvalan ovoj prirodnoj nauci.

7. mjesto – Kompjuterske nauke

Sergej Brin je jedan od osnivača kompanije “Google”, te je tako dobar predstavnik milijardera koji su završili fakultet vezan za kompjutere i isti unovčili. Inače, na svijetu ima šest milijardera u 100 koji su završili ovakve fakultete.

6. mjesto – Historija

Historiju je studiralo čak sedmoro milijardera koji se nalaze u top 100 na svijetu.

5. mjesto – Fizika i hemija

Na petom mjestu se nalaze fizika i hemija, a njihov predstavnik je svakako Rus Oleg Deripaska. Osmoro milijardera se nalazi među 100 najboljih na svijetu.

4. mjesto – Pravo

Čak 15 milijardera, koji se nalaze u top 100 na svijetu, studiralo je pravo, a njihov predstavnik je Sumner M. Redston, medijski magnat.

3. mjesto – Ekonomija

Nakon četvrtog mesta, broj milijardera koji se nalaze u top 100 na svijetu se strmoglavo uvećava, tako da je onih koji su studirali ekonomiju i zaradili ogromne svote novca čak 36. Među njima je investitor Čarls R. Švab.

2. mjesto – Biznis (uključuje administraciju, finansije i internacionalno poslovanje)

U top 100 milijardera na svijetu nalazi se 38 onih koji su studirali biznis studije. Njihov predstavnik je Ananda Kiršnan.

1. mjesto – Inženjering

Na svijetu postoji čak 48 ljudi koji su završili fakultete vezane za inženjering i nalaze se u top 100 milijardera.

(Studentskizivot.com)