12 knjiga koje preporučuje Ernest Hemingvej

1934. godine pisac i novinar Arnold Samuelson napravio je dugačak put da bi posjetio Ernest Hemingveja u njegovom domu na Floridi. Poznati autor je bio oduševljen odlukom ovog mladića i dao mu je listu knjiga, sa kojima po njegovom mišljenju, svaka osoba (a posebno pisac na početku karijere) treba biti upoznata.


American writer Ernest Hemingway.

Plavi hotel – Stiven Kren

Advertisements

Plavi hotel je kolekcija kratkih priča koje se čine jednostavnim za razumjeti, ali ostavljaju potpuno drugačiji utisak nakon čitanja. Proza Stiven Krejna donosi misterioznu notu, koja će vam još dugo vremena ostati urezana u pamćenje.

Advertisements

Brod na otvorenom moru – Stiven Kren

Četiri muškarca nakon brodoloma, vode napetu borbu za opstanak. Sugestivan jezik i produbljena filozofska razmišljanja o životu bivaju donijeta sa talasima, koji nadolaze čitaocu, a zasigurno ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Madam Bovari – Gistav Flobert

Ema Bovari je mlada djevojka sa sela koja teži glamuroznom i romantičnom životu. Umjesto snova, ona proživljava monotonu svakodnevicu u maloj varoši udata za seoskog doktora. Provincijska učmalost jednostavno guši Emu, a svi njeni pokušaji da izbjegne ovaj dosadan život propadaju. Da li postoji bijeg od stvarnosti?

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!