Sjajni načini da uštedite vrijeme i povećate produktivnost

Svaki student se suočava sa nedostatkom vremena i energije. Međutim, postoji mnogo tehnika i trikova koje će nam pomoći da uštedimo vrijeme i povećamo produktivnost.


savjeti

Kako da izvršimo sve obaveze i da nam ostane vremena i za slobodne aktivnosti? Ispitni rok se bliži i obaveza je sve više, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da uštedite vrijeme i da na kraju ispitni rok koji je pred vama bude uspješan.

„Isključite“ multitasking mode

Čini se da multitasking i nije toliko dobar koliko se prije smatralo. Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje obavljaju nekoliko poslova istovremeno, manje kvalitetnije obavljaju zadatke, vrlo lako zaboravljaju informacije, miješaju ih i gube se. Također, teže razlučuju važne informacije od manje važnih, te na kraju, lošije su organizirani. Produktivci obavljaju jedan po jedan zadatak, te ih obavljaju brže i kvalitetnije.

Recite „NE“

Najproduktivniji pojedinci ne izbjegavaju biti odrješiti i reći „ne“ kada je to potrebno. Ne pristaju na dodatne obaveze koje mogu štetiti obavljanju zadataka koje već otprije moraju obaviti. Osobe koje teško kažu „ne“, mnogo su više podvrgnute stresu, lakše „izgore“ na poslu, sklonije su depresiji, jer ne stignu obaviti sve zadatke, niti ih toliko kvalitetno obavljaju.

Koristite prednosti tehnologije i mobilnih telefona

Mnoštvo je aplikacija i servisa koje omogućavaju pristup važnim dokumentima online i olakšavaju organizaciju aktivnosti. Iskoristite prednosti koje vam tehnologije i Internet pružaju, pronađite aplikacije koje vam najviše odgovaraju i redovno ih koristite.

(STUDOMAT.ba)