Kineske škole – iz naučne fantastike

Nije nikakva novosti da je Kina jedan od lidera u svijetu tehnologije. Većina današnje elektronike dolazi iz ove zemlje, kao i iz regiona Azije. U Kini je plaćanje smartfonom potpuno normalno, a sveprisutna država koristi kamere sa vještačkom inteligencijom, kao i napredan Ai softver kojima prati aktivnosti građana.


china university 1571394157

Međutim, novi projekat u Kineskim školama i na fakultetima deluje kao da je stigao pravo iz filmova naučne fantastike. Naime, više od 30 hiljada đaka učestvuje u programu gde će tokom nastave nositi specijalne EEG uređaje na glavi, putem kojih će nastavnik moći da u realnom vremenu prati fokusiranost učenika na nastavu i učenje, prenosi mreza-mira.net.

Ovi uređaji će biti povezani na aplikacije koje učenici imaju na svojim telefonima, ali i na centralni server, pa će škola u svakom trenutku pratiti „misli“ učenika.

Zanimljivo je da ovi uređaji nisu Kineski proizvod – razvila ih je kompanija BrainCo Inc iz Bostona u SAD. Inače, više kompanija i univerziteta u svetu rade na ovakvim uređajima, a osim u školama, koristiće se i u medicini, transportu, računarskom učenju, kao i u vojne svrhe.

(STUDOMAT.ba)