Mistično planinsko jezero: Čuva mračnu legendu, niko mu se ne smije približiti

Nastalo vulkanskom erupcijom prije 2000 godina, jezero Mashu u Japanu smatra se jednim od najbistrijih jezera na svijetu. Nalazi se u sklopu nacionalnog parka Akan Mashu, na otoku Hokaido u sjevernom Japanu, a prastanovnici Japana Ainui smatrali su ga svetim.


Budući da ga skriva gusta magla i nalazi se u krateru dubokom 200 metara, čije se litice strmoglavo spuštaju u vode jezera, pristup obalama jezera je iz sigurnosnih razloga japansko ministarstvo za okoliš strogo zabranilo. Otežan pristup jezeru samo pridonosi njegovoj tajanstvenosti, ali i čuva čistoću njegovih voda, prenosi jabuka.tv.

Advertisements

Na jeziku Ainua jezero Mashu nazivaju Kamuito – jezero bogova, a lokalci prenose legendu o duhu žene koji obitava u njegovim dubinama. Legenda također govori da će svakog posjetitelja koji vidi površinu jezera, obično skrivenu u magli, zadesiti nesreća. Kako tvrde, muškarci neće imati uspjeha u poslu, a žene do poznih godina neće moći postati majke.

Advertisements

Jezero, duboko 212 metara, sto dana u godini je skriveno maglom, a jedno je od najdubljih jezera u Japanu. Također je jedno od najbistrijih jezera na svijetu te se kroz njegove vode vidi u dubinu od 20 do 30 metara.

Na jezeru nije moguće plivati, ploviti čamcem ni ribariti, no postoje vidikovci koji posjetiteljima omogućuju da sa sigurne udaljenosti pogledaju mistično jezero.

(STUDOMAT.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!