Da biste postigli uspjeh u učenju, potrebno je da vodite računa o četiri bitne stvari u učenju.

Uslovi u kojima učite

Prije početka učenja obavezno provjetrite sobu u kojoj učite. Čist vazduh pomaže boljem radu mozga. U prostoriji ne smije biti ni pretoplo ni prehladno (optimalna temperatura treba da je između 18 stepeni i 22 stepena). Druga bitna stvar je da učite, ako je moguće, uvijek u isto vrijeme. To je dobra strategija za razvoj radnih navika. Učite uvijek na istom mjestu, sjedeći za stolom. Vodite računa da stol ne bude ni previsok ni prenizak. Na stolu pripremite sav materijal za učenje, a sve ostale stvari sklonite. Radio i televizor ugasite.

Planiranje učenja

Jedna od najvažnijih stvari u učenju je da napravite stalni raspored vremena za učenje, odmor i ostale aktivnosti. Svakog dana odredite redoslijed učenja. Učite u kontinuitetu po 45-60 minuta. Učenje različitih tema i predmeta prekidajte kratkim odmorom.

ucenje 4

Ilustracija: Freepik

Način na koji učite

Prije početka učenja potrebno je da se saberete i usmjerite misli na ono što ćete učiti. Učićete kraće, a gradivo bolje naučiti ako ono što je bilo obrađivano u školi ili na fakultetu učite istog ili sljedećeg dana kod kuće. Što prije to bolje. Prije početka učenja, prvo treba da prelistate udžbenik i bilješke da biste se podsjetili gradiva koje ste učili prošlog puta. Zatim pročitajte pažljivo lekciju i zabilješke u radnoj svesci. Ako je potrebno, pročitajte i nekoliko puta. Zatim proučite crteže i tabele u udžbeniku. Nakon čitanja razmislite šta je važno i bitno u lekciji i to podvucite ili označite pored, sa strane teksta nekim znakom. Koristite uobičajene i najčešće znake kao što su strelica ili zvjezdica.

Gradivo ćete najbolje učiti i ponavljati ukoliko dio po dio prepričate glasno svojim riječima. Gradivo možete ponavljati tako da naslove iz lekcije pretvorite u pitanja, napišete ih i pokušate odgovoriti bez gledanja u knjigu. Zamolite roditelje, prijatelje da vas preslušaju, pregledaju zadatke ili testove i ukažu na eventualne greške koje treba da ispravite. Nakon učenja „nagradite” sami sebe izlaskom, nekom igricom, gledanjem televizije i sl.

Podsticaji za učenje

Vrlo važna stvar u učenju jeste motivacija i podsticaji.

Bitno je da kad god možete budete okruženi i vedrim i pozitivnim osobama koje razumiju vas i vaše probleme, koje će pokazivati interes za vaše rezultate učenja. One će vam mnogo značiti u trenucima kada naiđe „kriza učenja”, odnosno kad vam uopšte ne ide sa učenjem. Kroz verbalnu ili neku drugu pomoć. Dobar način motivacije jeste hvaljenje i bodrenje sebe. Ono može biti značajan podstrek u procesu učenja.