Kako smanjiti iritacije na koži nastale nošenjem maske

Ako su ljetne vrućine u kombinaciji sa zaštitnom maskom napravile nered na vašem licu, donosimo nekoliko savjeta uz koje biste mogli poboljšati stanje kože i istovremeno spriječiti nastanak novih nepravilnosti.


face mask 1600513160

Nošenje zaštitne maske postaje naša svakodnevica. Bez obzira na to što možda nije uvijek ugodno, njome štitimo sebe i druge. Taj dodatak našem licu mnogima je zadao probleme, pa se pojavljuju nepravilnosti i akne u regionu brade, obraza ili oko usana.

Vrlo je bitno nošenje zaštitnih maski od materijala koji pogoduju koži.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Samo trenje bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacije. Još kad tome dodamo vrućine i znojenje, nije ni čudo što naša koža burno reaguje. Ona postaje crvena, nadražena i suha jer gornji sloj kože postaje mekši i sklon iritacijama, a kod nekih će se pojaviti i akne na mjestima koja su bila pokrivena maskom. To se događa zato što dišemo direktno u masku, ona zadržava toplinu, stoga naša koža postaje vlažna, a pore upijaju svu nečistoću s lica i začepljuju se, piše Zadovoljna.hr.

cotton mask 1600513301

Ono što možemo učiniti kako bismo spriječili pojavu nepravilnosti na licu jeste korištenje prirodnih i mekanih maski za lice. Birajte maske od materijala koji propuštaju zrak poput pamuka. Na taj će se način minimalizirati znoj i nakupljanje nečistoća. Također, kada je to sigurno i kada se fizički distancirate, uzmite predah od maske. Ako ste je primorani nositi osam sati, masku je s vremena na vrijeme dobro promijeniti, a lice osvježiti.

Također, nakon svakog nošenja masku je potrebno oprati. Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom. Možete je prati s vašim rubljem u mašini na temperaturi koja odgovara materijalu. Ako je perete ručno, onda je dobro trljajte u sapunu i toploj vodi, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljito isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti ispeglajte prije upotrebe.