Kako smanjiti iritacije na koži nastale nošenjem maske

Ako su ljetne vrućine u kombinaciji sa zaštitnom maskom napravile nered na vašem licu, donosimo nekoliko savjeta uz koje biste mogli poboljšati stanje kože i istovremeno spriječiti nastanak novih nepravilnosti.

 Kako smanjiti iritacije na koži nastale nošenjem maske

Nošenje zaštitne maske postaje naša svakodnevica. Bez obzira na to što možda nije uvijek ugodno, njome štitimo sebe i druge. Taj dodatak našem licu mnogima je zadao probleme, pa se pojavljuju nepravilnosti i akne u regionu brade, obraza ili oko usana.

Vrlo je bitno nošenje zaštitnih maski od materijala koji pogoduju koži.

Samo trenje bilo koje vrste tkanine o kožu može dovesti do iritacije. Još kad tome dodamo vrućine i znojenje, nije ni čudo što naša koža burno reaguje. Ona postaje crvena, nadražena i suha jer gornji sloj kože postaje mekši i sklon iritacijama, a kod nekih će se pojaviti i akne na mjestima koja su bila pokrivena maskom. To se događa zato što dišemo direktno u masku, ona zadržava toplinu, stoga naša koža postaje vlažna, a pore upijaju svu nečistoću s lica i začepljuju se, piše Zadovoljna.hr.

Ono što možemo učiniti kako bismo spriječili pojavu nepravilnosti na licu jeste korištenje prirodnih i mekanih maski za lice. Birajte maske od materijala koji propuštaju zrak poput pamuka. Na taj će se način minimalizirati znoj i nakupljanje nečistoća. Također, kada je to sigurno i kada se fizički distancirate, uzmite predah od maske. Ako ste je primorani nositi osam sati, masku je s vremena na vrijeme dobro promijeniti, a lice osvježiti.

Također, nakon svakog nošenja masku je potrebno oprati. Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom. Možete je prati s vašim rubljem u mašini na temperaturi koja odgovara materijalu. Ako je perete ručno, onda je dobro trljajte u sapunu i toploj vodi, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljito isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti ispeglajte prije upotrebe.