Šta najviše troši bateriju na vašem telefonu

Većina komponenti vašeg telefona uništava bateriju na ovaj ili onaj način. Ipak, neke od njih su veći, a neke nešto manji potrošači .


mobile phones 1600508541

Ekran

Ekran troši više baterije nego bilo koja druga komponenta telefona. Uopšteno gledano, štedljivim korištenjem osvijetljenosti telefona, možete da dobijete barem dan ili dva više trajanja baterije.

Prvo, što je ekran veći, to će mu trebati više električne energije. Drugo, što je veća osvijetljenost ekrana, to će biti zahtjevniji prema procesoru, a za to će trebati više struje.

I treće, što je frekvencija osvježavanja veća, to je opterećenje procesora veće.

Wi-Fi i druge bežične povezanosti

Mobilni signal, mobilni internet, Wi-Fi, Bluetooth, GPS… Vaš telefon gotovo sigurno stalno koristi barem jednu bežičnu vezu, ako ne i nekoliko njih odjednom.

Svaka od njih predstavlja značajno opterećenje za bateriju, pa bi trebalo da ih isključite kad ih ne koristite. To se naročito odnosi na Bluetooth i GPS, kao najveće potrošače. Slab signal, također, za bilo koju od njih povećava potrošnju baterije jer vaš uređaj stalno pokušava da provjeri da li postoji bolja veza.

snapchat 1600508498

Procesor

Noviji procesori u pravilu su manji, brži i energetski efikasniji od prethodnika, a i manje se griju. Treba redovno nadograđivati softver za tu vrstu hardvera kako biste imali najbolju moguću optimizaciju i kako biste smanjili opterećenje baterije, piše tPortal.

Kamere

Kamere “cijede” bateriju telefona na više načina, ali najveći dio otpada na korištenje procesora i displeja. Kod novijih modela djelomični krivac je i ugrađena naknadna obrada fotografija koja dodatno troši resurse procesora.

Zato zatvarajte aplikacije koje se u velikoj mjeri oslanjaju na kameru, kao što su Instagram ili Snapchat.

Aktivne aplikacije

Aplikacije koje koriste GPS, kameru, prenos velikih količina podataka i stalno uključen ekran među najvećim su potrošačima baterije. Već spomenuti Snapchat, recimo, istovremeno koristi GPS, kameru i mobilne podatke, što ga čini enormnim potrošačem.

Uopšteno, i video-igre za telefone su veliki potrošači, zato što opterećuju procesor, grafiku, AI, displej ili zvučnik.

mobile games 1600508463

Pasivne aplikacije

Aplikacije koje rade čak i kad je ekran isključen su poseban problem. Među njima su aplikacije za muziku, vremensku prognozu,vijesti ili fitnes.

Operativni sistem i rad u pozadini
Kao i procesori, novija izdanja operativnih sistema po pravilu su štedljivija ili barem bolje optimizirana kad je potrošnja energije u pitanju. Ipak, i njih morate redovno da ažurirate, kako bi se iskoristila nova softverska rješenja.

Što se pozadinskih procesa tiče, oni opterećuju bateriju na dva načina: tako što aktiviraju uređaj svaki put kad im nešto zatreba, ali i tako što koriste mobilne podatke.