Kako sam učila jezike: 10 savjeta osobe koja je govorila 16 jezika

Kato Lomb, iako po obrazovanju hemičar, bila je jedan od prvih simultanih prevodilaca na svijetu. Tečno je prevodila sa 8 jezika, mada je znala i služila se sa 16, uprkos tome što u njeno vrijeme nije bilo audio diskova, Skajpa, kao ni škola za učenje stranih jezika.


languages 1532179282
ReadyElements / Pixabay

Začudo, većinu jezika Lombova je savladala sasvim samostalno – iz udžbenika i književnih djela na jezicima koje je željela da nauči. Radila je po principu „potpunog utapanje u jezik“. Učila je gramatiku, paralelno čitala originalne tekstove i pamtila fraze koje se najčešće koriste u govoru, piše Uspešna žena.

Kato Lomb je formulisala 10 jednostavnih, ali vrlo efikasnih pravila za učenje jezika i izložila ih u knjizi „Kako sam učila jezike“. Ovo će biti zanimljivo svima koji uče neki strani jezik.

1. Morate svaki dan da se bavite jezikom. Isto je kao sa teretanom, ako želite jake mišiće, nema ništa bez redovnog vježbanja. Svakog dana izdvojite po 10-15 minuta za čitanje ili učenje novih rečenica.

2. Ako prebrzo gubite interes prema učenju jezika, nađite sopstveni sistem. Naprimjer, učite neko vrijeme pa onda slušate muziku ili krenete u šetnju.

3. Kontekst čini sve. Nemojte učiti odvojene riječi, uvijek ih pamtite u kontekstu. Naprimjer ako ste zapamtili izraz „strong wind“, jedna riječ će uvijek automatski podsjećati na drugu.

4. Jako je korisno da pišete unaprijed spremne rečenice, a poslije da ih maksimalno koristite u dijalozima.

5. Prevodite u mislima SVE što vidite – reklame, pjesme, nazive novinskih članaka. Nije teško, a korisno je.

Lomb 1 1

6. Učenje napamet je jako korisno, ali morate biti sigurni da učite 100% ispravne rečenice. Ako niste sigurni, konsultujte se sa profesorom.

7. Sve spremne za dijalog rečenice pišite i pamtite u prvom licu. Na primer, „I am only pulling your leg“ (Samo te zadirkujem).

8. Ni jedan strani jezik ne možete naučiti u izolaciji, slušajući profesora i pišući vježbe. Gledajte filmove, čitajte knjige i novine, družite se sa stranim prijateljima na internetu.
Kato Lomb je i sama počela da uči ruski jezik uz Gogoljeve „Mrtve duše“ i jednog zaista velikog rječnika.

9. Nemojte se plašiti greški, ali se plašite neispravljenih greški. Uvek sve provjeravajte.

10. Budite sigurni da ćete uprkos svemu naučiti jezik.

Kada je 86-godišnja Kato Lomb srela svog prijatelja Stiva, koji je tada imao 54 godine, srdačno ga je pozdravila: „Stive, koliko si mlad! Koliko još jezika možeš da naučiš!“.

(STUDOMAT.ba)