Kako pronaći izgubljeni mobitel?

Srećom, postoji mnogo načina da pronađete svoj mobitel.


android 1532176385
Pexels / Pixabay

Ako je to pametni telefon, ili čak tablet, s iOS-om, Androidom ili Windows sustavom, velike su šanse da već ima softver za praćenje telefona, prenosi Tportal.

Advertisements

Obično te aplikacije funkcioniraju putem računa povezanog s vašim uređajem. Za Android uređaje to je vaš Google račun, za iPhone iCloud, a za Windows Microsoftov račun. Sva tri vam omogućuju daljinsko zaključavanje i brisanje podataka s telefona, podešavanje zvona i postavljanje posebnih poruka za onoga tko ga nađe.

Ipak, valja pripaziti kome dajte svoje osobne podatke, čak i ako je to osoba koja vam želi vratiti mobitel. Nikome nemojte govoriti svoju kućnu adresu i držite se s telefonskih brojeva ili e-pošte.

Find My Device za Android

Android ne nudi samo Googleovu uslugu za pronalaženje i upravljanje uređajem na daljinu, već i brojne aplikacije treće strane namijenjene pronalaženju vašeg pametnog telefona. Ipak, najlakše je kliknuti na Find My Device koji je izravno ugrađen u svaki Android od verzije 2.3 na dalje, a može se skinuti i kao aplikacija.

Advertisements

Upotreba značajke je jednostavna kao i guglanje ‘Gdje je moj telefon’, nakon čega počinje potraga za vašim smartfonom. Find My Device možete postaviti i prije nego li izgubite telefon, a za pronalaženje koristi Wi-Fi ili GPS. Kad ga aktivirate, možete odabrati da mobitel zvoni, da vas nazove ili možete postaviti novu zaporku i još mnogo toga.

Kako ga aktivirati

Da biste potvrdili da vaš Android smartphone ima uključenu aplikaciju Find My Device, idite na Postavke > Google (nalazi se pri dnu, ispod sigurnosti) > Sigurnost i Pronađi moj uređaj.

Ako ne možete pronaći svoj smartphone, uvijek možete obrisati osjetljive informacije. No za to će vam trebati internetska veza i dovoljno baterije. Od Androida 5.0 Lollipop Google je uveo zaštitu tvorničkih postavki (FRP). Opcija je osmišljena kako bi spriječila kradljivce da telefon vrate na torničke postavke i prodaju ga.

(STUDOMAT.ba)