Kako reći roditeljima da obnavljaš godinu?

Obnavljanje godine na fakultetu može biti stresno i emocionalno iskustvo, a jedan od najtežih zadataka može biti saopštiti vijest svojim roditeljima.


Odaberite trenutak kada su vaši roditelji opušteni i raspoloženi za razgovor. Također, pobrinite se da razgovarate na mjestu gdje se osjećate ugodno i sigurno.

Advertisements

Budite iskreni i otvoreni o svojim razlozima za obnavljanje godine. Objasnite im koji su vam predmeti zadavali probleme, kako ste se osjećali tokom procesa i što ste naučili iz ovog iskustva.

Naglasite da ste svjesni posljedica i da ste voljni preuzeti odgovornost za svoje odluke i rad na poboljšanju svoje situacije.

Advertisements

Objasnite kako ćete iskoristiti dodatno vrijeme za poboljšanje svojih znanja i vještina, te kako ćete se pripremiti za uspješno savladavanje preostalih ispita. Otvoreno razgovarajte o mogućim promjenama u vašoj rutini, načinima učenja ili eventualnom angažovanju mentora ili instruktora.

Dopustite svojim roditeljima da izraze svoje osjećaje i brige. Slušajte pažljivo, razumijte njihove stavove i pokažite spremnost da radite zajedno na rješavanju problema.

Nemojte dozvoliti da vas ovaj trenutni izazov obeshrabri u vašem akademskom putovanju. Umjesto toga, iskoristite ovo iskustvo kao priliku da preispitate svoje ciljeve, metode i strategije, te da izgradite čvrste temelje za budući uspjeh.