Kako odgovoriti na pitanje: Šta je za vas idealan posao?

Na razgovoru za posao nije jednostavno odgovoriti na pitanje o idealnom radnom mjestu. Prije svega, vrlo je velika šansa da posao na koji ste se prijavili zapravo nije ono što smatrate idealnim.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Poslodavci na razgovoru za posao pokušavaju shvatiti imate li vještine potrebne za obavljanje posla. Dodatno ih zanima koliko ste motivirani za obavljanje ponuđenog posla. Stoga ne bi bilo mudro objašnjavati kako ponuđena pozicija ne odgovara vašoj ideji idealnog posla. Umjesto toga, pokušajte povezati svoj odgovor s poslovnom pozicijom na koju ste se prijavili.

Advertisements

Šta spomenuti?

Bilo bi idealno kada biste idealan posao mogli opisati koristeći reference na neke elemente ponuđenog posla. Razmislite šta vam najbolje odgovara. Uživate u rješavanju problema i konflikata? Savršeno funkcionišete pod pritiskom? Volite biti u kontaktu s ljudima? Proučite oglas za posao i pokušajte pronaći preklapanja. Ako ih pronađete, na dobrom ste putu.

Advertisements

Vaš odgovor ne mora sadržavati konkretnu poslovnu poziciju. Možete navesti odgovornosti za koje biste voljeli da su dijelom opisa vašeg radnog mjesta, vještine koje volite koristiti ili tip korporativne kulture koji vam najbolje odgovara.

Ukoliko neke navode možete potkrijepiti primjerima s poslova koje ste ranije obavljali, vaše će objašnjenje imati veću težinu. Istovremeno, to vam je prilika da navedete svoje najveće prednosti.

(eKapija.ba)