Kako je Elon Musk stigao do vrha? Otkriva svojih šest tajni za poslovni uspjeh

Elon Musk je 7. januara postao najbogatiji čovjek na svijetu jer je njegovo neto bogatstvo premašilo Bezosovo (šef Amazona), i iznosi skoro 190 milijardi dolara.


Prošla godina je definitivno bila njegova, budući da je zabilježio uspjehe sa obje kompanije: SpaceX je poslao astronaute u svemir i uspješno ih vratio na Zemlju, a Tesla je službeno jedini profiter među auto-divovima. Iako dominira na tržištu e-vozila, i generalno u biznisu, Musk je i porodični čovjek. Veoma je blizak sa majkom Maye, sestrom i bratom, novom izabranicom i svojih sedam sinova.

Advertisements

Ovo su tajne poslovnog uspjeha Elona Muska:

1. Drži se stava da “nije sve u novcu”. Kada ga je novinar BBC-ja intervjuisao 2014., Musk nije znao da mu kaže koliko novca ima na računu, tačnije, rekao je da ne zna koliko je bogat. Smatra da je ogromno bogatstvo opravdano samo ako je poniklo iz nekog etičkog razloga, sa nekim smislom.

2. Praćenje vlastitih strasti dovodi do uspjeha. Musk kaže da je osnovao “SpaceX” zato što postojeće svemirske kompanije nisu bile dovoljno ambiciozne “za njegov ukus”.

Advertisements

3. Ne plaši se “sanjati velike stvari”. I zaista, ovaj Amerikanac, čiji je IQ 155, želi revoluciju u automobilskoj industriji, kolonizaciju Marsa, izgradnju superbrzih vozova u vakuumskim tunelima, integriranje umjetne inteligencije u ljudski mozak i promoviranje industrije solarne energije i baterija, manager.ba.

4. Budi spreman/na rizik. Ono čime se Musk bavi nije ni konvencionalno, ni globalno prihvaćeno, a nije bilo ni profitabilno u početku. Ipak, rizik se isplatio.

5. Ne obaziri se na kritike je moto kojeg se osnivač “Tesle” strogo drži, inače ne bi bio tu gdje jeste. Štaviše, Musk je u školi često bio neshvaćen i maltretiran, pa je zato usavršio borilačke vještine sa 15 godina.

6. Uživaj, budi ponosan na sebe. Musk je poznati radoholičar, ne libi se ni posla u fabrici, ali zna i uživati. Nedavno je dobio i sedmog sina, koji u maju puni tek godinu dana.