Profesor koji je zaražen koronom ipak brucošima održao predavanje – iz bolnice

Profesor Bojan Lalić s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i šef odjela za industrijsko inženjerstvo, održao je predavanje svojim studentima i to iz crvene zone covid-bolnice Kliničkog centra Vojvodine.


Closeup of saline drip with patient, Infusion bottle with saline solution for patient hospital room
Foto: Ilustracija

Naravno, predavanje je održano na daljinu, kao što je to inače već i postalo uobičajeno na fakultetima, ali ovaj put se scenografija iz dnevnog boravka preselila u bolnički krevet.

Profesor Lalić nije izbjegao zarazu koja mu je izazvala srednje teške simptome zbog kojih je morao biti hospitaliziran, ali ne i ovisan o respiratoru ili kisiku. S obzirom da se počeo oporavljati taman u vrijeme početka prošlog semestra, koji je brucošima bio prvi u njihovoj studentskoj karijeri, odlučio je održati predavanje iz kolegija Strateško upravljanje projektima. Kako kaže, za profesora nema boljeg lijeka od darivanja znanja studentima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Malo se i oznojio

Mnogo znači ta razmjena energije, bez obzira na to što je preko interneta. To su mladi ljudi i traže znanje i red je da im pomognemo. A iako pratimo liniju ozdravljenja izgubit ćemo cijeli semestar. Važan je ritam, da se predaje iz sedmice u sedmicu. Kad se napravi termin nadoknade, nije ta kvaliteta, govori profesor za telegraf.rs.

Međutim, nije to bio tako lak poduhvat. Osim što se nalazi u bolnici, profesor Lalić nije se još uvijek osjećao 100% sposobnim održati predavanje, za koja su puna pluća i kondicija itekako važni.

Da budem iskren, jesam se oznojio. Malo sam izašao iz tog fizičkog ritma. Dosad nisam držao predavanja iz bolnice jer ipak treba sat i po govoriti i treba imati kapacitet pluća, da se nadišem i da sve bude prihvatljivo. Možda sam se mogao par dana ranije uključiti, ali onda bi moj kašalj ometao predavanje. Ali, kada može, zašto ne, to je iscjeljujuće za nas koji se bavimo tom profesijom, priča profesor.

online class 1617193350

“Nije bitno javljam li se iz kabineta, kuće ili bolnice…”

Sa studentima je i prije predavanja bio u komunikaciji preko online platforme. Na njihovo oduševljenje zakazao je i predavanje, pa je uz “Vidimo se sutra” dobio i želje da skorije ozdravi. Ali, kad se kamera upalila, crvena zona više nije bila tema, piše mojfaks.dnevnik.hr.

Mi smo kompletnu situaciju tog mog javljanja iz crvene zone stavili u drugi plan, to nije tema javljam li se iz mog kabineta, od kuće ili iz bolnice, to ne treba smetati, jer to onda skida fokus sa toga što pričamo, objašnjava profesor.

Jedna od studentica koja je pratila predavanje “uživo iz bolnice” je i Anđela Renovica koja je zadovoljna kvalitetom predavanja, kako ovog tako i svih ostalih.

Predavanje je trajalo od 12.15 do 13.45. Nažalost, bilo je iz bolnice, ali profesor se stvarno potrudio da ne fali kvaliteta predavanja. Mi smo se svi predstavili, profesor nas je upoznao, predstavio plan rada za ovu godinu i objasnio šta radi jedan strateški menadžer u kompaniji. Slušala sam i ranije njegova predavanja i zaista ovo je izgledalo slično, nisam primijetila da je manjkalo kvalitete. Stvarno, svaka čast na posvećenosti, izjavila je Anđela.

Inače, za razliku od prošle godine, sada su sva predavanja i vježbe organizirana preko jedinstvene platforme Microsoft teams, postoje određeni termini kada se ulazi na predavanja, a studenti koji ne mogu prisustvovati u tom terminu, predavanje mogu pogledati i poslušati naknadno. Pokrenuli su i grupu u kojoj studenti i profesor razmjenjuju informacije u bilo koje doba dana ili noći.