Kako izgleda studentski život u Sloveniji?

Uz obaveznu dozu discipline i ozbiljnosti, ali opušteno i lagano - ovo je opšti utisak koji studenti imaju o studentskom životu u Sloveniji.


Prva u nizu olakšica koje studentski život čini ljepšim i lakšim su potpuno besplatne studije na svim državnim fakultetima i višim školama u Sloveniji.

Advertisements

Ovo važi i za sve građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao i za građane EU.

Jedini trošak koji studenti imaju je plaćanje studentske registracije prilikom upisa na fakultet. Nakon registracije, svaki student dobija svoju studentsku karticu sa kojom može da ostvari brojne popuste na vozne karte, ulaznice u pozorišta, muzeje i bioskope (popust mogu da ostvare čak i u nekim buticima) ne samo u Sloveniji, već i na teritoriji cijele EU.

Pored besplatnih studija, svi studenti u Sloveniji imaju subvencioniran gradski prevoz do 50% od cijene mjesečne karte; u Novoj Gorici je gradski prevoz za studente besplatan.  Svi studenti imaju pravo i na bonove za ishranu. Sistem studentskih bonova daje im mogućnost da, osim u menzama, mogu da se hrane i u nekim od najboljih restorana po cijeni od samo nekoliko eura. Bonovi takođe mogu da se iskoriste u nekom od mnogobrojnih lanaca brze hrane.

Kao ekonomski najrazvijenija zemlja bivše Jugoslavije, Slovenija konstantno promoviše ideju studija uz rad. Kancelarija Studentski Servis pomaže studentima da pronađu odgovarajući posao i tako zarade sebi za džeparac. Na taj način studenti stiču i svoja prva ozbiljna radna iskustva. Izbor studentskih zaposlenja je veliki i varira od zanimanja u oblasti uslužnih djelatnosti (konobari, prodavci u prodavnicama itd.) do visoko-stručnih poslova u velikim firmama i preduzećima. Plata zavisi od broja radnih sati koji nisu ograničeni, a minimalna cijena studentskog rada je 4 eura na sat.

Studenti iz zemalja bivše Jugoslavije takođe imaju pravo na legalan studentski rad uz neograničen broj radnih sati.

Advertisements

Slovenija je akademska sila u usponu koja aktivno podržava sve oblike međunarodne studentske saradnje. Rezultat ovakvih težnji je da svaki 5 slovenački student, uz stipendiju, provede jednu godinu svojih studija negde u inostranstvu preko programa Erazmus+.

Prema podacima Zavoda za statistiku na redovnim studijama u Sloveniji 2016/2017. godine registrovano je 4.465 studenata iz 93 zemlje sveta, od toga 2.946 iz država bivše Jugoslavije, dok je slovenačkih studenata u inostranstvu 2.800.

Ako vas interesuje još nešto vezano za studentski život u Sloveniji, pišite nam na studiraj@2tm.si

Prijemni ispiti na slovenačkim fakultetima ne postoje! Izuzetak su samo umjetnički fakulteti, arhitektura, zubna protetika (ne, stomatologija) i sportske akademije.

(STUDOMAT.ba)