Kako izbjeći stres tokom ispitnog roka: Savjeti koji pomažu

Ispitni rok se bliži, jeste li spremni da "pokidate" ispite?


studenti

Teško ćete naći studenta koji će reći da voli ispitne rokove. I zašto bi ih volio? Zbog neprospavanih noći, litara kafe i retoričkih pitanja kao što su “zašto nisam počeo/la s radom”, “što sam ovdje zaboravio/la”, “zašto ranije nisam spremio/la ove predmete” i “kako da prođem stotinu stranica u jednoj noći”?

Činjenica je da je ispitni rok najstresnije razdoblje studentskog života. Budući da mnogi studenti osim fakulteta imaju i posao, sve to zajedno može postati nepodnošljiv pritisak. Stres dovodi do poremećaja spavanja, želučanih problema, migrene, vrtoglavice, bolovima u kičmi i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Kako bismo spriječili sve to, predlažemo niz vrijednih savjeta koji stvarno funkcioniraju!

Bilješke

Pripremite ih što prije! Naravno, početkom godine aktivno učimo, idemo na predavanja, seminare, pišemo bilješke. Ali mjesec dana kasnije mnogi studenti gube početni entuzijazam i često selektivno rade bilješke. Naravno, idealna opcija ako ih sami napravite; lakše je snaći se u vlastitim bilješkama. Ali ako se dogodi da ih nemate, svakako se obratite kolegama za pomoć.

Radna okolina

Svaki student ima svoju individualnu metodu savladavanja gradiva. Neki imaju dobru vizualnu memoriju, drugi vole čitati naglas, drugi moraju ponoviti materijal nekoliko puta. Neki uče uz muziku, dok drugi traže potpunu tišinu. Stoga je važno osigurati sebi okruženje u kojem ćete učiti u opuštenoj i ugodnoj atmosferi tijekom ispitnog roka.

Raspored ispita

Događa se da imate dva ispita istog dana ili 3 ispita zaredom. Rasporedite ih prema prioritetima. Možda one predmete koji vam se čine lakšima možete ostaviti za drugi termin, a najteže položite prve. U svakom slučaju, bolje je malo produžiti ispitni rok, nego navrat-nanos polagati sve u jednom tjednu sa stresom. I ne zaboravite prijaviti ispite.

Nemojte zanemariti svoje zdravlje!

Unatoč činjenici da morate učiti, da imate težak raspored i da nemate dovoljno vremena čak ni za spavanje… morate se odmoriti! Odvojite vrijeme za spavanje, topli ručak, šetnju, popijte kafu s prijateljima kako biste razbistrili misli. Pazite na sebe i svoje tijelo.

Nemojte paničariti

Svatko je poznat prizor dolaska na fakultet pred test ili ispit. Svi žure jedni drugima s pitanjima, a onda su još više nerviraju jer sada se ne mogu sjetiti svih informacija.

Ne treba vam to!

Ako nešto ne razumijete, obratite se nekome čije znanje smatrate pouzdanim. Vjerujte u svoje znanje i sačuvajte svoju smirenost! Shvatite da je ispitni rok daleko od najgoreg razdoblja vašeg života. Također, zapitajte se, što je najgore što vam se može dogoditi? Da ne položite ispit? Ni to nije smak svijeta, jer imate mnogo rokova, a ovo je tek prvi koji slijedi.

Posmatrajte ispitni rok kao neku vrstu izazova, mogućnost samoorganizacije, provjeravanje svoje discipline i odgovornosti. I zapamtite: što se više trudite danas, bit će vam lakše sutra, prenosi 2tm.si.