Kako i gdje pronaći odgovarajući privatni smještaj

S početkom akademske godine, osim obaveza oko fakulteta, veliku brigu predstavlja pronalazak smještaja. Ako niste od onih koji su našli mjesto u domu, ili ne volite ono što domovi nude, imate veliki izbor ponuda privatnog smještaja. Naravno, postoje razne opcije, a magazin "BH student" je istražio kako se kreću cijene po najvećim studentskim gradovima BiH.


studenti smjestaj

S početkom akademske godine, osim obaveza oko fakulteta, veliku brigu predstavlja pronalazak smještaja. Ako niste od onih koji su našli mjesto u domu, ili ne volite ono što domovi nude, imate veliki izbor ponuda privatnog smještaja. Naravno, postoje razne opcije, a magazin “BH student” je istražio kako se kreću cijene po najvećim studentskim gradovima BiH.

Banja Luka

studenti smjestajStudenti koji su odabrali i našli mjesto u nekom od domova, svoje izdatke će zaokružiti na cifru od 350 KM, dok oni koji su izabrali privatni smještaj, moraju odvojiti sumu od 700 KM. Nimalo ohrabrujući podatak na samom početku. Studenti tokom akademske godine plaćaju 85 maraka mjesečno za krevet i tri obroka dnevno u jednom od domova u Republici Srpskoj, dok student koji ne spada u one dvije hiljade studenata koliko sva tri doma primaju, prinuđen je da u privatnom smještaju za krevet izdvaja čak 150 KM. Za dvosoban stan u centru Banja Luke treba se odvojiti od 400 do 600 KM ne računajući u to režije. Najčešće studenti zajedno sa jednim ili više cimera iznajmljuju jednosobne ili dvosobne stanove, zajedno dijele troškove kirije i režija koji se kreću od 150 do 200 KM. U oglasima se nalaze ponude za polunamještene ili nenamještene stanove koji se izdaju po cijeni od 150 do 200 KM. Što se tiče ostalih ponuda u užem centru grada, a koji pružaju bolje uslove, ponuđene su cijene i od preko 400 KM. Agencije nude oglasne ponude za mogućnost stanovanja uz cijene od 200 do 500 KM. Darija Šarčević, studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka, trenutno putnik iz Prnjavora, smještaje je nalazila putem oglasa. “Prve dvije godine sam stanovala u jednoj kući u naselju Starčevica, a posljednja dva mjeseca prije kraja druge godine putujem iz Prnjavora. Razlog tome je skup smještaj koji uz hranu postaje mnogo skuplji. Pošto se sprema zima i hladniji dani moraću se preseliti ponovo u Banjaluku da bih redovno i bez kašnjenja mogla prisustvovati predavanjima”. U Banjaluku je zbog studiranja iz Mrkonjić Grada došla Tanja Kozomara, studentkinja Ekonomskog fakulteta, a smještaj je našla u naselju Borik. “Stan dijelim sa još pet cimerki koje plaćaju cijenu od 150 KM, dok ja izdvajam 170 KM. Ovaj smještaj sam pronašla preko oglasa, a cijena je nešto skuplja jer jednu sobu ja sama koristim. Troškovi su nešto skuplji kada im se dodaju režije i hrana.” Nešto skupljom ponudom je zadovoljan naš sljedeći student. “Stanujem u naselju Petrićevac. Stan sam pronašao uz pomoć brata sa kojim i stanujem i sa njegovom suprugom. Za stan izdvajam 400 KM, što nije veliki trošak jer je stan trosoban i odlično opremljen”, rekao nam je Branislav Branković, student socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka.

Sarajevo

Kada smo na našoj oficijelnoj fejsbuk stranici BH Student postavili pitanje kakve su ponude privatnog smještaja u Sarajevu, studenti su najčešće odgovarali da su ponude najlakše pronalazili putem interneta i novinskih oglasa. Iznajmljivanje stanova je jeftinije ako se odmičete od centra grada a preporučuju se naselja Grbavica, Dolac Malta, Otoka, Čengić Vila. Takođe su preporuke upućene za naselja Dobrinja, Nedžarići, Ilidža gdje je iznajmljivanje stana i najjeftinije, ali i mnogo udaljenije od fakulteta. Studenti su svoja iskustva prenosila kolegama, rekavši da je moguće pronaći i iznajmiti stan u relaciji od Dobrinje do Marijin Dvora u iznosu do 200 KM plus režije, a ukoliko budu dva cimera, troškovi spadaju na 150 KM po osobi. Emila Kvrgić, studentica žurnalistike na Fakultetu političkih nauka, otkrila nam je da je promijenila više privatnih smještaja za vrijeme školovanja i istakla da joj je najbitnije da ima slobodu od stanodavca da samo ona ima ključ svojih prostorija koje je iznajmila.”Prve dvije godine sam stanovala u Širokači, naselju iznad Skenderije. Za nas tri, kirija je iznosila 300 KM. Svaka od nas je plaćala po 100 KM, bila je to kuća.

Svima je najbitnija privatnost i komfor kako bismo mogli na najbolji način obavljati svoje studentske obaveze.

Gazda je plaćao grijanje i odvoz smeća, a mi samo struju i vodu. To je bilo povoljno, 125 KM mjesečno. Ali naravno, bitnije nam je bilo s kim živimo, od toga koliko plaćaš, pa i to kakve su gazde i gdje su, mogu li ulaziti u stan kad požele ili ne. Sada živim na Alipašinom Polju, A faza. Stan ima veliki dnevni boravak, dvije spavaće sobe, kuhinju, trpezariju, kupatilo i balkon. Živim sa još jednom cimericom i svaka plaća po 100 KM plus režije.” Slično iskustvo je imala i Adnana P., studentica Fakulteta političkih nauka, koja je dugo tragala za stanom gdje je sada: “Tokom traganja sam prošla kroz više stanova koji nisu bili naročito komforni ni namješteni, i koji su nudili jako malo ili ništa za cijenu od 250 do 300 KM. Dok sam živjela sa cimericom, imale smo stan na Grbavici, tačnije u blizini centra za odvikavanje od narkomanije otvorenog tipa i koštao je 350 KM + režije. Stan je imao hodnik, dnevnu sobu, spavaću sobu, trpezariju sa kuhinjom i veliko kupatilo. Bio je u suterenu što nama nije odgovaralo jer i nije bilo bezbjedno. Ubrzo sam počela tražiti drugi smještaj. Trenutno plaćam 300 KM + režije. Stan se sastoji od dnevne sobe i kuhinje, malog hodnika i kupatila, odlično je namješten, ali se nalazi u Švrakinom selu, što je ipak malo dalje.”

Mostar

I u Mostaru je slična ponuda domova, i isti problemi kapaciteta, pa su i ovdje studenti prinuđeni tražiti privatni smještaj. S obzirom na potražnju iz godine u godinu, i cijene za iznajmljivanje stanova su počele da rastu, a i stanodavci se vode subjektivnim kriterijima i nije im na umu da svoje cijene spuste. Najskuplji su oni u strogom centru grada, u krugu SPC-a, potom u blizini kampusa Sveučilišta. Cijene soba kreću se od 150 do 250 maraka, a dvosoban stan u Splitskoj ulici može se iznajmiti po cijeni od 500 KM plus režije. Ista situacija je i u Franjevačkoj ulici za dvosoban stan. Dvosoban, namješten stan u blizini kampusa Sveučilišta, predviđen za četiri studenta, košta čak 600 maraka, plus režije. Isto košta i stan koji je klimatizovan, a nalazi se u blizini SPC-a Rondo. Poskupjeli su i stanovi na Balinovcu. Dvosoban stan, predviđen za 4 osobe, iznajmljuje se po cijeni od 150 KM plus režije, što je ukupno čak 600 KM. Nešto jeftiniji smještaj se može naći izvan središta grada. Tako kuća u Ilićima košta 250 KM po osobi plus režije, a ukoliko se troškovi stanovanja izvan grada dijele sa cimerima, smještaj se može pronaći i za 150 KM mjesečno. . Cijene su povoljnije i na Rudniku, gdje se dvosoban stan može pronaći za 400 maraka. Što se tiče istočnog dijela grada, cijene su slične. Za 450 maraka se može pronaći trosoban stan kod Starog mosta, plus režije, a cijene pansiona se kreću oko 200 maraka. Pitali smo i studente i dobili smo slične upute. Sobe nalaze i za 150 KM, dvosobne stanove za 300 KM. Oglasa ima i previše, ali napravivši selekciju nekih prioriteta kojih se držite, olakšaćete sebi potragu i imaćete veće šanse da pronađete upravo ono što vam po svim osnovama odgovara. Ukoliko se odlučite i da pronađete sebi cimera, BH Student vam daje savjet plus: pronađite nekog kolegu/icu sa fakulteta. Prepolovićete troškove, a i u mogućnosti ste da zajedno učite i time poboljšate društveni život. Takođe, svaki student pri traženju smještaja treba se voditi zahtjevom za osnovno što stan može ponuditi. Tu spadaju uredan i očuvan namještaj, ukoliko ga ima, mašina za pranje veša, televizor, a po mogućnosti i internet. Posebna pažnja bi se trebala posvetiti tome da li je smještaj u bezbjednom okruženju, kao i kakva pravila stanodavac poštuje. Na kraju, svima nam je najbitnija privatnost i komfor kako bismo mogli na najbolji način obavljati svoje studentske obaveze.

(STUDOMAT.ba)