Kako da napravite listu obaveza koja će biti odskočna daska za vašu produktivnost

Lista obaveza je ključ dobre organizacije koja je presudna za uspjeh. Ona ne treba da bude samo skup teza na papiru već od nje treba da napravite mali projekat koji će biti odskočna daska za vašu produktivnost.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Saznajte osnovne korake kada je pravljenje dobre liste obaveza u pitanju.

Prva stavka treba da bude najurgentnija

Ponekad lista može stvoriti probleme jer kada je nešto na vrhu vaše liste vaš mozak automatski pretpostavlja da je ovaj zadatak najvažniji za vas. Efektivna lista je zapravo lista prioriteta, na kojoj je najvažniji na prvom mjestu. Takođe najbolje je da veoma bitne stvari radite ujutru, kada ste najproduktivniji.

Označavajte rokove i vrijeme

Napravite vremenske blokove za svaki zadatak. Vaša lista će djelovati rigidno ali to je ključ dobre organizacije. Naznačite kada treba da obavite nešto, a ako je riječ o projektu naznačite do kada ste postavili rok za realizaciju. Lista obaveza nije samo spisak teza.

Uradite kvalifikaciju zadataka

Odvojeno označite stvari koje su veoma važne, ne nešto što bi trebalo da obavite, i ono što treba da se obavi baš u tom danu. Važno je da samostalno zaključimo koje stvari su dostojne da budu na našoj listi obaveza. Problem je što na listu često stavljamo i nešto što zapravo ne moramo da uradimo ili možemo da delegiramo te samo stvorimo gužvu u svom danu.

Dodajte kontekst za svaku stavku

Razjedinite velike ciljeve u neke nešto manje. Kupiti baterije i napisati knjigu su oboje samo stavka na listi i izgledaju isto. Važno je da razložite stavku koja je velika i može predstavljati bauk kako bi ostvarenje bilo što evidentnije. Pored važnih stavki dodajte kratak opis kako bi vaša lista bila efektivna i kako biste imali bolji uvid u svoje obaveze.

Uradite ponovnu evaluaciju obaveza koje niste ostvarili

Sa listom obaveza uvijek imate nekoliko opcija šta da uradite sa svojim obavezama. Da ih odložite, polovično uradite ili uklonite sa liste. Šta god da je u pitanju nemojte zaboravljati svoje obaveze jer možete doći u veoma nezgodnu situaciju. Uvijek na kraju nedjelje prođite spisak obaveza koje ste odložili i nađite razlog zašto je to tako i razmislite šta treba da promijenite.

Dvije kolone

Napravite listu od dvije kolone i u lijevu napišite svoje primarne obaveze koje treba da obavite u toku dana, kao što su na primjer sastanci. U desnu kolonu napišite detalje o tezama lijevo. Na primjer o kojim temama treba da raspravljate na sastanku i šta ne smijete propustiti.

(Bizlife.rs)