UNSA: Posjeta ambasadora Republike Italije u BiH

NJ. E. Nicola Minasi, ambasador Republike Italije u BiH, posjetio je Rektorat Univerziteta u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, prorektorom prof. dr. Željkom Šainom i direktoricom Centra za interdisciplinarne studije prof. dr. Melikom Husić-Mehmedović.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

U okviru prve posjete ambasadora Minasija Univerzitetu u Sarajevu, rektor Škrijelj je, uz riječi dobrodošlice uvaženom gostu, istakao značaj unapređenja i jačanja međuuniverzitetske saradnje s posebnim osvrtom na uspješnu saradnju između Italije i BiH u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja.

Uz izraženu otvorenost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Republike Italije u BiH, u toku susreta je razgovarano o ostvarivanju i intenziviranju saradnje između Univerziteta u Sarajevu i univerzitetā u Republici Italiji, te su razmatrani modaliteti akademske i kulturne saradnje. Također je razgovarano i o saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji, a posebna pažnja je posvećena programu „Evropskog regionalnog magistarskog studija iz ljudskih prava i demokratije u jugoistočnoj Evropi“ (ERMA). ERMA je studij čiji je program utemeljen 2000. godine zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije, a implementiran je od Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji. Program ERMA je namijenjen studentima koji će kombinirati praktično iskustvo u području ljudskih prava sa nastavkom studija.

Svake godine u ovaj program je uključeno 30 studenata iz jugoistočne Evrope, Evropske unije, Rusije i Kavkaza. ERMA studij je do danas završilo preko 400 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije ali i šire. Diplomu ovog studija supotpisuju rektori Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bolonji, saopšteno je iz Univerziteta u Sarajevu.

(STUDOMAT.ba)