Kako brzo učiti? Ove savjete ćete lako i brzo usvojiti u svoju dnevnu rutinu

Postoji nekoliko trikova kako brzo učiti, a dovoljno zapamtiti da biste postigli dobre rezultate na ispitu.


Girls studying in the classroom
Ilustracija: Envato

Naravno, da biste naučili kako brzo učiti, trebate biti spremni na prilagodbe i možda isprobavanje novih tehnika s kojima se do sada još niste susreli. Učenje može biti pravi užitak jer uključuje saznavanje novih informacija koje nam mogu biti zaista korisne u životu.

Dobra priprema je pola posla

Prije nego se bacite na učenje ne bi bilo loše da napravite dobru pripremu. Ta priprema može zahtijevati dosta posla, no kada to riješite, više vas ništa neće ometati u čitanju skripti. Ako ste po prirodi neuredna osoba ili ste zbog stresa i nervoze malo zapustili pospremanje, prvo uredite prostor u kojem ćete učiti, piše ba.n1info.com.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Napravite najdraži napitak, uzmite i vode, počistite sto i pripremite sve papire koji će vam trebati. Neka vam pri ruci budu i bilježnica ili blok, hemijske i markeri. Kada ste sve pripremili imat ćete manju potrebu da zaustavljate učenje kako biste nešto pripremili, ali ćete se i osjećati mnogo lakše kad riješite sve obaveze prije učenja.

Koristite boje

Korištenje šarenih markera ili naljepnica nije namijenjeno samo ukrasu. Mozak prepoznaje i uči podatke uz pomoć boja. Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste se sjećali tačno gdje se nešto u skripti ili knjizi nalazi i koje je boje podcrtano, ali ne znate što piše. Upravo zato, da bi si pomogli kako brže učiti, odredite koje boje će vam biti određena vrsta informacija.

Za to se možete koristiti markerima u boji, naljepnicama u boji ili bojicama. Informacije u bojama ili one koje ste posebno podcrtali će duže ostati u pamćenju.

Nemojte samo čitati – pišite

Stara poslovica da je ponavljanje majka znanja je dosta tačna. Da biste naučili kako brže učiti umjesto samo čitanja, prepisujte najvažnije informacije ili one koje najteže pamtite. Ponavljanje na način da sami pišete, ručno ili preko računara, puno će pomoći. Ovako ćete se nekoliko puta skoncentrisati na istu informaciju, ponoviti je na glas, čitajući i dok ćete je pisati. Puno su veće šanse da ćete je onda brže naučiti.

Pokušajte učiti na glas

Jedan od trikova kako brže učiti je čitanje gradiva na glas. Osim što ćete čitanjem na glas utvrditi informaciju i čvršće je usaditi u mozak, čitanje naglas je također vrsta ponavljanja. Dok izgovarate određenu informaciju, mozak je ponovno percipira, kao da ste je prepisali. Čitanje informacija na glas zaista se pokazalo kao odlična tehnika kako brže učiti. Dok govorite gradivo na glas, pokušajte ga „prezentovati nekom drugom“ iako možda nema nikoga ispred vas. Tako ćete možda i bolje shvatiti gradivo, a onda ćete ga sigurno bolje zapamtiti.

Odmorite prije i za vrijeme učenja

Kao dio dobre pripreme neka bude i odmor. Ispitno razdoblje može biti stresno, mnogo je rokova koje treba pratiti, ali nemojte zaboraviti misliti na sebe i svoje zdravlje. Kako biste bolje učili, nužno je da budete dovoljno odmorni. Umor izaziva još veću tjeskobu i stres, a često uz to idu kafe ili energetski napici koji samo podižu razinu adrenalina, a skladno s time i nervozu.

Osim dobrog odmora prije učenja, nije loše uzimati i kratke odmore za vrijeme učenja. Popularno nazvani “power nap”, kratki odmori mogu pomoći u boljoj koncentraciji i jedan su od načina kako brzo učiti. Riječ je o kratkim periodima sna, ne dužima od 20 minuta koje osvježavaju mozak, tijelo i vraćaju koncentraciju. Nikako nemojte ostati spavati duže od 20 minuta jer je sve više od toga period u kojem mozak odlazi u duboku fazu sna, a ako se probudite iz nje, to neće pomoći u koncentraciji.

Trikovi za brzo učenje nekima će pomoći više, a nekima manje, no ne zaboravite da morate biti odmorni i uporni. Tek tada ćete moći postići prave i pozitivne rezultate.