JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: Nastavljen trend rasta efikasnosti

Protekle sedmice je u Sarajevu održana radionica za šefove biroa JUSZZKS koja je za glavnu temu imala informisanje o rezultatima posljednjeg kvartalnog Internog izvještaja o učinicima Službe kao i detaljnije informisanje o načinu unosa podataka o aktivnostima koje se sprovode u devet biroa JUSZZKS.


Foto: YEP
Foto: YEP

Radionici su pored šefova Biroa prisustvovali i šefovi Odjeljanja za posredovanje u zapošljavanju, Odjeljenja za informatiku i statistiku, dok je obukom predsjedavao direktor Javne službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Igor Kamočaji.

Direktor Kamočaji je izrazio zadovoljstvo što se, sada, već može konstatovati kontinuirani trend rasta učinkovitosti cijele Službe, te je naglasio da JUSZZKS ne može sama riješiti problem nezaposlenosti u KS, ali može učiniti sve što je neophodno da bi se pružile najbolje moguće usluge klijentima službe, nezaposlenima i poslodavcima. Takvim pozitivnim pristupom može unaprijediti slika koju JUSZZKS ima u javnosti i na taj način doprinijeti jačanju uloge službe u cjelokupnom tržištu rada.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Inače, Sistem za praćenje učinaka je razvijen tokom dvogodišnje reforme Službe koja se provodi u saradnji sa Projektom zapošljavanja mladih i uz podršku Ambasade Švicarske.

Prema Izvještaju o učincima jasno je da trend efikasnosti cijele JUSZZKS raste. Trend efikasnosti JUSZZKS kontinuirano raste, te je integracija nezaposlenih lica na tržište rada u roku od 6 mjeseci od prijave na evidenciju u posljednje dvije godine porasla sa 13,38% na 19,94%, što je apsolutno pozitivan trend koji argumentuje da je reforma koja se sprovodi u JUSZZKS dala rezultate.

Nadalje, Ogledni biro Novo Sarajevo je najefikasniji biro JUSZZKS sa 26,26% integracija. Dobar rezultat Oglednog biroa se može povezati sa činjenicom da je Novo Sarajevo biro u kojem se obavljaju najznačajnije savjetodavne aktivnosti, sa najvećim brojem nezaposlenih osoba po savjetodavcu. Ono što ohrabruje je činjenica da i ostali biroi postižu sve bolje i bolje rezultate čime doprinose sveupnom boljem radu Službe.

U narednom periodu služba će uložiti značajne napore u poboljšanje saradnje sa poslodavcima, savjetodavne aktivnosti sa nezaposlenim i izradu individualnih planova zapošljavanja, sa svi uposlenici JUSZZKS će uložiti daljne napore kako bi se pozitivni trendovi nastavili zaključak je današnje radionice, prenosi YEP.

(YEP)