Deset misterija života koje nauka ne može da objasni

Iako je nauka posljednjih decenija napredovala velikom brzinom i razjasnila mnoge nepoznanice života, neke ostaju potpuna misterija.


argentinski mrav

Zašto se krave dok pasu uvijek okreću sjeveru ili jugu?

Naučnici su pregledali na hiljade fotografija krava koje pasu dobijenih putem Google Earth satelita i otkrili da ove životinje uvijek stoje duž Zemljinih magnetnih polova okrenute sjeveru ili jugu. Međutim, niko nema odgovor na pitanje zašto je to tako.  Iako je od ranije poznato da neke životinje imaju takozvani unutrašnji kompas, ovo je prvi put da je detektovan kod krupnijih sisara.

Zašto su se neki sisari vratili u vodu?

Kopneni oblici života evoluirali su iz vodenih i dobili udove pogodne za kretanje tlom. Međutim, zašto su neki od njih, poput dalekih predaka kitova i foka, odlučili da se vrate u more? Jedno je sigurno: mnogo je teže da se kopnene životinje nastane u moru, nego obrnuto, budući da kretanje kroz vodu zahtijeva mnogo više energije. Upravo zato naučnike muči to pitanje.  Takođe, morski sisari razvili su efikasniji metod navigacije repom, što dovodi do pitanja zašto su uopšte i pokušavali da se nastane na kopnu?

Alkaloidi u biljkama

Naučnici još ne znaju zašto biljke sadrže alkaloide. Inače, tih supstanci od kojih je najpoznatiji morfijum, ima oko 7.000 vrsta i mogu izazvati razne reakcije organizma nakon konzumacije.  U slučaju maka, koji sadrži morfijum, naučnici smatraju da služi za odvraćanje grabljivaca, ali kako taj analgetik može pomoći u zaštiti biljke, nikom nije jasno.