Josipović: “Bolonja nije dobra, hitno trebamo mijenjati visoko školstvo”

Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, u razgovoru za Jutarnji list otvoreno je govorio o manjkavostima obrazovnog sistema, promašaju bolonjske reforme, nefleksibilnosti i tromosti univerziteta, ali i otporu privrede i lošem odnosu svih dosadašnjih vlada prema obrazovanju.


Sve ovo što imamo danas rezultat je, složit ćete se vjerujem, dugogodišnje loše obrazovne politike. Da li obrazovanje i nauka jednako loše tretiraju i SDP-ove i HDZ-ove vlade?

– Ako pod tim mislite na podfinansiranost, složio bih se s vama. Ali, valja imati u vidu i to da su postojala i finansijska ograničenja izazvana krizom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prije, kao profesor, sarađivao sam s više ministara, nekada se s njima sukobljavao, neslagao s politikama, podržavao neka dobra rješenja. I nikako, ni za jednog ministra, bez obzira na to iz koje je stranke dolazio, ne bih mogao ustvrditi da nije imao dobre namjere i da je želio loše tretirati nauku i obrazovanje. Umjesto konstatacije o lošem tretmanu, radije bih rekao da nije bilo spremnosti na promjenu načina razmišljanja o sistemu nauke i visokog obrazovanja.

Zato se i nismo makli od etatiziranog koncepta u kojemu je više-manje sve u rukama države, u kojemu su autonomija univerziteta i njegova saradnja s privredom skučeni.