Jedva čekamo: Savjeti da bezbolno i uspješno dočekate kraj lude akademske godine

Još manje od tri mjeseca i ljeto je tu. Polako se bliži kraj i ovoj online godini, što znači da postoji nada da ćemo se na jesen vratiti u amfiteatre. Nada nije prevelika, ali prisutna je i dalje. No, prije svega – treba preživjeti do ljeta.


group of graduated students back view

Teško je reći koji je period akademske godine najteži – nekima je vrijeme pred zimske  praznike, a nekima pred ljetne. Jedno je sigurno, a to jest da je ono vrijeme prije praznike najgore. Zašto?

To su dani kada se redaju ispiti, usmeni i pismeni, ispravci, nadoknade, natezanja za ocjenu više i sve ostale ‘radosti’ koje prate ovo razdoblje. Da ne spominjemo da su svi u velikom stresu, spavanje je odjednom opcionalno, a hrana koju jedete je toliko ‘zdrava’ da je pravo čudo što još uspijevate živjeti.

Kada u cijeli taj mix dodate i činjenicu da živimo u vrijeme pandemije i svih ostalih mogućih problema, postaje jasno da će sljedećih nekoliko mjeseci biti teško općenito, a pogotovo kada je u pitanju izvršavanje obaveza. Stoga, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da situaciju držite koliko-toliko pod kontrolom!

Rješavajte sve domaće zadaće

Iako se često ne čini tako, zadaće su tu da bi vam pomogle što lakše usvojiti gradivo. Je li istina da je velik dio zadaća u potpunosti besmislen? Apsolutno da. No, čak i te ‘loše’ zadaće vam pomažu zato što vas zadržavaju u razmišljanjima o tom predmetu koji morate naučiti. Što više vremena provodite pišući zadaće, to ćete se bolje pripremiti za kasnije učenje, piše Srednja.hr

Posebno je dobro kada su u pitanju zadaće koje vas zaista potiču na učenje i usvajanje gradiva. Svi znamo da je puno lakše i jednostavnije učiti malo po malo, negoli sve odjednom. Zadaće su te koje vam daju priliku za učenjem, pogotovo ako vam je teško pronaći dodatno vrijeme za to. I da ne spominjemo da onda nećete živjeti u strahu od prozivanja ili stresu zbog prepisivanja.

Uredno spavajte

Kako bi normalno funkcionirali, potrebno nam je barem sedam sati sna, svaki dan. Riječ je o nečemu što, ako ne pazite na spavanje, djeluje kao nemogući zadatak. No, istina je da se nakon samo sedmicu dana novog ritma, možete itekako priviknuti na ovu stvarnost. Jednostavno, tajna je u tome da svaki dan odete spavati u isto vrijeme. Čak i vikendom.

Jasno je da postoje dani kada ćete napraviti iznimku, no bitno je da se situacija ne obrne i da su iznimke dani kada idete u krevet na vrijeme. Vjerojatno će vam u početku biti teško rasporediti vrijeme kroz ostatak dana, no ubrzo ćete imati više energije tijekom dana za obavljanje stvari pa će se i to dovesti u ravnotežu.

Obaveze ispunjavajte na vrijeme

Akademskih obaveza ima jako puno i teško je sve pohvatati na vrijeme. Najgore je kada se nekako te obaveze stave za kraj, koji je sam po sebi napet i strašan, zbog svih ostalih stvari koje će se sasvim sigurno tada događati – ispitivanja i zaključivanje ocjena. Stoga se potrudite već nakon proljetnih praznika riješiti veći dio stvari.

Nemojte čekati zadnji trenutak kako biste držali prezentaciju ili napisali onu veliku zadaću. Plus, ako sve riješite ranije, veće su šanse da ćete imati i priliku za ispravak, u slučaju da nešto pođe po zlu. To su samo neke prednosti, a ima ih i još. Najveća je mana odgađanja to što čak i ako ništa ne radite, nikad niste na miru – vi znate da biste trebali nešto raditi pa i odmor, gotovo nikad nije pravi odmor.