Je li bolje studirati u Mostaru ili Zagrebu? “Izvan Mostara nemoj ići, dobiješ isto, ali za više novca…”

Mostar ili Zagreb? Koji su to "perspektivni" fakulteti?


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brucošima zasigurno nije lako. Akademska godina je počela kontaktno, nakon što su pola svog srednjoškolskog obrazovanja proveli kod kuće. Osim preseljenja u domove i druge gradove, promjena je mnogo. Među ostalim i kako se prate predavanja, kolegiji, kolokviji i ispiti, piše Mojfaks.

Advertisements

Ako kao brucoš nemaš nekoga ko bi te savjetovao iz prve ruke ili ti dao najbolje savjete kako se što bolje (i brže) prilagoditi studentskom životu, onda imaš jedno mjesto gdje su okupljeni nepoznati ljudi koji ti na jednom mjestu daju savjete – Reddit.

Nedavno je jedna korisnica upitala korisnike Reddita za najbolje savjete za studiranje u Hrvatskoj. Ona je trenutno maturantica iz Bosne i Hercegovina koja planira pisati državnu maturu 2022. godine i upisati fakultet u Hrvatskoj.

“Još uvijek ne znam što da studiram”

Kako kaže djevojka, njeni su interesi i dalje široki, još uvijek nije sigurna što želi studirati.

 – Zanimanja mi se šire od ekonomije, preko arhitekture do antropologije i stvarno sam zbunjena što bi mi bilo najpametnije. PR mi je vrlo zanimljiv, ali mislim da u Hrvatskoj nema specifičan faks nego samo komunikologija i novinarstvo, dok u Bosni postoji taj fakultet, predstavila je ukratko djevojka svoje nedoumice.

Također, zamolila je korisnike Reddita za iskreni komentar, da joj oni koji studiraju na spomenutim fakultetima kažu kako to uistinu izgleda jer se ne želi nepotrebno zezati s nečim, “pa bi radije pauzirala jednu godinu nego kasnije davala previše para za prebačaj“, zamolila je.

Koji su to “perspektivni” fakulteti?

Kasnije se uključila u raspravu kako bi bolje pojasnila svoju nedoumicu.

 – Post se odnosi na kvalitetu fakulteta i jel’ vrijedno selit se iz države da bih studirala određen faks s obzirom da imam isti u Mostaru, pojašnjava detaljnije.

 – Sve što te zanima nije perspektivno. Za takve gluposti ne moraš dolaziti u Hrvatsku, kazao je neko.

Djevojka, zbunjena ovim komentarom, upitala je korisnika koji se fakulteti smatraju perspektivnim, po njegovom osobnom mišljenju.

Advertisements

 – Farmacija prvenstveno, definitivno u top 3. Medicina, računarstvo, strojarstvo, ekonomija na privatnom faksu ili ako imaš vezu ili si jako perspektivna, ali sve u svemu mislim da svaki faks, odnosno većina, može biti perspektivna ako to voliš i istakneš se kao student, a i kasnije u životu, pojašnjava svoje stajalište. Na to, ipak je odlučio dati i nekoliko savjeta.

 – Tako da, ako si jako, ali jako dobra učenica i ako misliš jako jako puno učiti i raditi, a zanimaju te STEM područja barem malo, ja bih savjetovao farmaciju. Ali faksevi poput medicine, farmacije, FER-a, strojarstva i PMF-a ne završavaju se samo tako, zbog neke zamisli i plana o perspektivnom poslu s velikom plaćom. Učenik srednje škole, bila to najteža gimnazija, ni u najgoroj noćnoj mori ne može zamisliti što ga čeka na faksevima poput navedenih. Pa ako te ta područja ne zanimaju, čak i ako nekako upadneš na neki od navedenih fakseva, skoro pa sigurno mogu reci da ga nećeš završiti, misli korisnik.

Mostar ili Zagreb?

S obzirom na 20-ak komentara oko toga koji fakulteti su bolji i perspektivniji, a koji ne, korisnici su komentirali kako svaki grad ima svoje “bolje” strane, posebice za mlade ljude koji biraju gradove po studiju.

 – Realno, upiši u Mostaru onda, pa ako ti dosadi ili ako ti se ne sviđa kvaliteta jednostavno odradi koji semestar transfera negdje, ili upiši magisterij vani (dapače, da ti i ne dosadi, tako i napravi). Izvan Mostara ti ne vrijedi ići, samo ćeš više platiti i to ti je to, otprilike na isto dođeš za veći trošak, savjetovao je jedan od korisnika.

S njim su se složila dvojica kolega. Jedan student Građevinskog fakulteta u Mostaru kazao joj je iskreno:

 – Ma nije vrijedno. Kvaliteta je jednaka, a ovo što čuješ je čisto preseravanje i uveličavanje u prvom redu rektora zagrebačkog Sveučilišta i onda svih ispod njega. Imao sam priliku slušati više predavanja prof. Čolaka, koji je prorektor Sveučilišta i profesor na Građevinskom fakultetu u Mostaru i mogu ti reći da u nijednom pogledu tu nije falilo kvalitete niti je bilo kakvih nedostatka, smatra.

Bitan je grad u kojem studiraš, ne vezano uz izbor fakulteta

Jedan je korisnik ukratko ispričao i svoju životnu priču kako bi ovoj maturantici pomogao s njenom odlukom.

 – Nije toliko stvar faksa, ali veći gradovi nude puno više ostalih mogućnosti za vrijeme faksa. Sam fakultet ti neće biti najvažnija stvar u tom razdoblju života. Ja sam i posao i curu i najbolje prijatelje našao za vrijeme studiranja, a nevezano za sam fakultet pa uzmi i to u obzir, kazao je iskreno.