Izvještaj UN-a: Danas u svijetu ima više mladih nego što je to bilo ikada ranije

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u utorak, danas u svijetu ima više mladih nego što je to bilo ikada ranije.


Ilustracija; Foto: DW
Ilustracija; Foto: DW

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u utorak, danas u svijetu ima više mladih nego što je to bilo ikada ranije, javlja Anadolu Agency.

Gotovo četvrtinu populacije u svijetu, 1,8 od ukupnih 7,1 milijardi, čine mladi između 10 i 24 godine, navodi se u izvještaju Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija, prenosi Radio Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Najviše mladih nalazi se u manje razvijenim zemljama, gdje ima najviše prepreka za njihovo napredovanje i isticanje njihovih potencijala, navodi se u Izvještaju, te dodaje da devet od 10 mladih danas živi u takvim zemljama.

U 48 najnerazvijenijih zemalja svijeta većinu populacije čine djeca ili adolescenti, dok je u 17 zemalja u razvoju, uključujući Afganistan i subsaharske afričke zemlje, polovina populacije mlađe od 18 godina. Te zemlje će se, kako se tvrdi u Izvještaju, uskoro morati nositi sa potrebama nadolazećih generacija.

Turska, koja broji 19 miliona mladih, ima najmlađu populaciju u Evropi, navedeno je u Izvještaju.

(Radiosarajevo.ba)