Izazov za najizdržljivije: Red Bull 400 je najteža sprint utrka

Takmičarima i posjetiocima na raspolaganju će biti besplatni parking. Najbrže takmičare očekuju vrijedne nagrade, a nakon utrke svi učesnici i gosti su dobrodošli na zabavu na otvorenom


redbull 400
Foto: Sulejman Omerbašić, Red Bull 400

Utrka Red Bull 400, najavljena za 8. august, izazvala je veliko interesovanje među ljubiteljima trčanja u prirodi, kako u BiH tako i u regionu. Među onima koji će se na Malom polju na Igmanu okušati u „najtežoj svjetskoj utrci na 400 metara“ naći će se i Senad Bečković, naš poznati outdoor sportista.

Bečković je za utrku Red Bull 400 čuo prije nekih sedam-osam godina: „Mislim da je bila utrka u Sloveniji, na Planici. Iskreno, maštao sam o tome da se organizuje i kod nas, jer imamo uslove, olimpijski smo grad. I evo, došlo je vrijeme da se ova utrka održi i u Sarajevu.“

Red Bull 400, začet 2011. godine u Austriji, je ultimativni test izdržljivosti i snage volje, iskušenje i za vrhunske sportiste. Dužina staze je 400 metara, najvećim dijelom se trči uzbrdo, a posljednja etapa je skakaonica za ski skokove. Velika skakaonica na Igmanu je duga 112 metara, s nagibom od 35°, a sličnih karakteristika je i sletni dio staze.

Iz tih razloga Bečković smatra da će za mnoge izazov biti da uopšte završe utrku. No, to ujedno leži i njegov motiv za prijavu, jer voli izazove: „Sam podatak da se ova utrka smatra najtežom sprint utrkom na svijetu, dovoljan je motiv da se prijave svi oni koji vole adrenalin.“

Senad je ‘svestrani outdoor sportista’. Njegov bazni sport je biciklizam, no ljubitelj je i alpinizma (posebno visokogorstva), planinarstva, trail runninga, maratona… Popeo se na neke od najvećih vrhova na svijetu, između ostalog Mont Blanc u Alpama, Elbrus u Rusiji, Damavand u Iranu, a prije par mjeseci je bio na Aconcagui u Argentini.

– Međutim, moj najveći uspjeh će biti 8. augusta, kada se popenjem na skakaonicu u Sarajevu, mom gradu, kroz smijeh govori Senad.

Očekuje mnogo posjetitelja i veliki broj učesnika, ne samo iz Sarajeva i BiH već i iz Srbije i Hrvatske. Posebno mu je drago da nakon dugo vremena na našoj olimpijskom Igmanu imamo jedno veliko takmičenje, što je u ovim vremenima bitno za grad Sarajevo.

Bečković poziva sve amatere, rekreativce i profesionalce da se prijave za utrku i 8. augusta dođu na Igman, i da se svi okušaju u ovom izazovnom takmičenju.

Prijave su već otvorene na kupikartu.ba i traju do 3. augusta 2020. Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Registracija za utrku je obavezna, uz startninu u iznosu od 50 KM.

Takmičarima i posjetiocima na raspolaganju će biti besplatni parking. Najbrže takmičare očekuju vrijedne nagrade, a nakon utrke svi učesnici i gosti su dobrodošli na zabavu na otvorenom. Više informacija možete saznati na redbull.ba te putem telefona +387 62 344 782.

Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom situacijom, te event organizovati shodno tim pravilima i preporukama.

Kako se prijaviti?

Prijave za utrku su otvorene do 03.08.2020. godine. Registracija za utrku je obavezna, a obavlja se na web stranici www.kupikartu.ba. Učesnici su kartu dužni pokazati na info punktu za takmičare na startu utrke.