Istraživanje: Tetovirane studentice imaju više samopouzdanja

Novo istraživanje pokazuje da je ukrašavanje tijela svojevrsna emocionalna terapija mladim djevojkama koje su pretrpjele snažnu emocionalnu bol.


Foto: Envato
Foto: Envato

Sociolozi sa Univerziteta Texas Tech otkrili su da su studentice koje imaju više tetovaža sklonije pokušajima samoubistva, no također te iste djevojke imaju i više samopouzdanja. Slično je i kod muških kolega – studenti s više tetovaža također su skloniji pokušajima samoubistva.

Konkretna studija provedena je s ciljem boljeg razumijevanja ukrašavanja tijela, ali i mehanizma koji utiče na vezu ovog oblika ukrašavanja tijela s osjećajem poimanja samoga sebe i zdravlja i dobrobiti tetovirane osobe.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Voditelj istraživanja bio je profesor sociologije Jerome Koch koji je sa svojim timom ispitao 2395 studenata na šest različitih američkih univerziteta. Uz broj tetovaža, naučnici su bilježili pojavu depresije, broj pokušaja samoubistava i osjećaj samopouzdanja kod ispitanika, prenosi Moj Faks.

Velik broj brucošica i apsolventica ima nisko samopouzdanje

Analizirajući prikupljenje podatke, tim je došao do zanimljivih rezultata.

Izvjestili smo o nižem stanju dobrobiti među djevojkama u odnosu na momke. Među ovim studentima javnih univerziteta, velik broj uglavnom brucošica i apsolventica ima jako nisko samopouzdanje, češće boluju od depresije i suicidalnih misli i veće su šanse da su već prije pokušale počiniti samoubistvo, pojašnjavaju u izvještaju istraživanja.

Djevojke koje imaju četiri ili više tetovaža najčešće su već pokušale počiniti samoubistvo – četiri puta češće nego drugi ispitanici.

Paradoksalno, rezultati upućuju da ova skupina djevojaka ima snažnije samopouzdanje od ostalih ispitanika u toj skupini, dodaju.

Tetoviranje kao pokušaj da se bolje osjećaju u svom tijelu

Muški kolege koji također imaju četiri ili više tetovaža također su češće u prošlosti pokušavali sebi oduzeti život, u njihovom slučaju čak triput češće nego momci koji nisu tetovirani.

Ovi pokušaji samouništenja nagnali su znanstvenike da potrebu za tetoviranjem protumače kao pokušaj da osoba pronađe sebe i osjeti se bolje u vlastitome tijelu.

Kao što žene koje prežive tumor dojke ili žrtve zlostavljanja tetoviraju i piercaju tijelo kako bi izbalansirale psihičke gubitke, mislimo da i žene iz naše studije pokušavaju povratiti emotivnu stabilnost tako što se tetoviraju, zaljučili su naučnici.