Savjeti: Kako se riješiti studentskih obaveza i uživati u free praznicima?

Pitanje koje muči svakog studenta. Donosimo savjete koji će ti pomoći da u praznicima uživaš bez knjige u rukama.


Foto: Envato
Foto: Envato

Stiže vrijeme blagdana koje jedva čekamo. Ho-ho-ho pjesmice uskoro ćeš čuti na sve strane, mnogi će se vratiti kućama, neki će vidjeti stare prijatelje, a ono što svaki student želi je bezbrižno uživati u nekoliko slobodnih dana bez knjige u rukama. Kako to postići?

Imamo savjete koji ti mogu pomoći u tome, ako se pokreneš SAD, prenosi Redbull.com.

Uči pomalo

Koliko god zvučalo čudno, stvarno to čitaš. Znamo da je vremena malo, ali sjedenje za knjigom osam sati u komadu rijetkima je donijelo dobro. Savjetujemo ti da gradivo rascjepkaš na manje cjeline i tako nastaviš s učenjem. Tvoj mozak će nakon svake manje cjeline smatrati da je učinio velik korak i završio još jedno poglavlje u skripti, osjećat ćeš zadovoljstvo i motivaciju koja će te pokrenuti da naučiš još koju cjelinu.

Napiši sažetak, a zatim sažetak sažetka

Svi znamo da od skripte postoji još kraća verzija iste. I vjerovao ili ne, korisna je to stvar kad na brzinu želiš ponoviti najvažnije gradivo koje si učio. Znači, dan (čitaj: sat) prije ispita nije loše uzeti najkraći sažetak koji imaš i proći kroz njega.

Times New Roman je tvoj najbolji prijatelj

Iako dosadan, klasičan, standardan i nikad namijenjen zabavnom sadržaju, Times New Roman je najpoznatiji font na svijetu, a brojni pametni ljudi smatraju da je upravo taj najčitljiviji, najbliži studentima zbog knjiga koje su također tiskane u tom fontu te da ćeš odabirom njega zapamtiti više! Čudno, ali istinito. Calibri polako uzima primat Times New Roman fonta pa ako se nikako ne slažeš s navedenom tezom, izbor neka barem bude Calibri.

Gradivo prepričaj naglas

Prepričavanje naglas obično pomaže da bolje zapamtiš materijal, ali također pomaže da ga i bolje razumiješ. Dakle, objašnjavanje nečega, čak i u nedostatku publike, često je krajnji test u određivanju razumiješ li uistinu predmet.

Kupi pakiranje žvakaća guma

Istraživanja su pokazala da žvakanje povoljno utiče na koncentraciju. Osim toga, tad nećeš moći progutati čips, čokoladu ili bombone. Povoljna situacija u svakom pogledu!

Pomodoro tehnika nema veze s rajčicama

Ovo nije recept za pripremu ukusne tjestenine, već vrlo učinkovita tehnika upravljanja vremenom u kojoj aktivno učiš 25 minuta, a zatim napraviš pauzu od pet minuta. Ovo ponovi četiri puta pa napravi pauzu od 30 minuta, možeš i odspavati.

Mozart kao study buddy

Voliš slušati muziku dok učiš? Ako je odgovor da, klasična je muzika najbolji izbor. Mozartove kompozicije imaju posebno pozitivan učinak na moždanu aktivnost pa umjesto super hitova koje obožavaš složi novu playlistu…

Eat, SLEEP, study, repeat

Neprospavana noć neposredno prije ispita? To nije dobra ideja. Tvoj tijelu i mozgu potrebno je dovoljno sna kako bi mogao obraditi naučeno gradivo. Spavanje je stoga važno barem koliko i učenje. Ko bi to pomislio?

Teoriju znaš, baci se na praksu. Sretno!