Istraživanje provedeno nad studentima: Stalno fotografisanje hrane dovodi do povećanja kilograma

Da li u svom društvu imate nekoga ko uvijek fotografiše hranu?


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Svi u društvu imamo bar jednu osobu koja uvijek, ma gdje god bili, fotografiše hranu, a nerijetko onda nastale fotografije objavljuje na društvenim mrežama. Međutim, to može ići i korak dalje i odraziti se na kilograme.

Upravo su takve osobe, kako pokazuje istraživanje američkog “Georgia Southern University”, skloniji dobijanju kilograma. Stručnjaci su otkrili da trend fotografisanja hrane prije jela povećava vjerovatnoću da ćemo htjeti još jednu porciju i da ljudima koji to rade treba više vremena da osjete sitost.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U istraživanju je učestvovalo 145 studenata koji su bili podijeljeni u dvije grupe – jedna je dobila tanjir sa šest krekera od sira, druga sa 12.

Prvoj grupi, sa šest krekera, rečeno je da fotografišu hranu prije jela, a zatim da ocijene koliko im se svidjelo i da li žele još jednu porciju, prenosi ba.n1info.com.

food picture 1635361954
Foto: Pixabay

Rezultati su pokazali da je grupa koja je fotografisala hranu dala više ocjene i da su htjeli još jer je fotografisanje promijenio način na koji mozak doživljava hranu – ukus i miris su izraženiji jer se mozak fokusirao jače na njih.

Kao zaključak, rezultati istraživanja mogli bi biti od velikog značaja za sve one koji žele izgubiti kilograme.