Istraživanje na studentima: Ovo su posljedice čestog “buljenja” u pametni telefon

Ispitivanje je provedeno na više od hiljadu studenata.


smartphone
Foto: Envato

Sintagma “ovisnost o pametnom telefonu”, baš kao i “ovisnost o šećeru” možda i nije medicinski priznata dijagnoza, no to ne sprječava naučnike da marljivo proučavaju učinke korištenja pametnih telefona na one koji se previše vežu uz njih – uglavnom djece i mladih. Zasad rezultati nisu ohrabrujući, piše Eat This.

Najrecentnije istraživanje iz 2021. godine, provedeno na više od hiljadu studenata, pokazalo je da je 40 posto ispitanika ovisno o svojim pametnim telefonima, a gotovo 70 posto njih pati od loše kvalitete sna, objavili su autori istraživanja u časopisu Frontiers in Psychiatry.

Kako bi doznali koliko je studenata ovisno o svom pametnom telefonu, naučnici s londonskog King's College svim su sudionicima dali da ispune skalu ovisnosti o pametnome telefonu, skraćenu verziju (SAS-SV). Ovo je upitnik koji sadrži 10 pitanja, a nastao je kao skraćena verzija skale ovisnosti o pametnim telefonima (Smartphone Addiction Scale), međunarodnog standarda mjerenja ovisnosti mladih o ovim uređajima. Osim toga, ispitanici su ispunjavali i prilagođenu varijantu upitnika o kvaliteti sna (Pittsburgh Sleep Quality Score Indeks), kojime se procjenjuje kvaliteta sna i spavanja.

Pomoću statističkih analiza, naučnici su mogli procijeniti koliko je učestala ovisnost o mobitelima i koliko ona ozbiljno utiče na kvalitetu sna među studentima.

Što manje godina, to je rizik veći

Otkrili su da je veća vjerovatnoća za razvijanje ovisnosti upravo dob ispitanika – što su bili mlađi, to je bila veća vjerovatnoća da će postati ovisni o pametnim telefonima.

– Ovisnost ove vrste učestalija je među mlađim ispitanicima, zaključuju u rezultatima istraživanja. Ovo možda proizlazi iz činjenice da su voljniji mobitele koristiti i u druge svrhe (igranje igrica, društvene mreže) što samo pojačava rizik od razvijanja ovisnosti. Također može biti povezano s činjenicom da mladi imaju više vremena za ovakvo korištenje telefona.

Umjesto cigareta koje škode zdravlju, mobilni uređaji koje ne ispuštamo iz ruku, čija svjetlost kratkih talasnih dužina resetuje naš biološki sat, svaki dan vrijeme kada idemo leći pomiče sve kasnije. Kao rezultat, sve više ljudi loše spava.

Pandemija o kojoj se ne govori

Naučnici upozoravaju da se ne radi o minornom problemu koji treba zanemariti. Kako to stručnjaci pojašnjavaju, trenutno proživljavamo globalnu pandemiju manjka sna.

U rezultatima istraživanja također se navodi da su osobe koje pametne telefone koriste kasno navečer ili prije spavanja podložnije razvijanju ovisničkog ponašanja.

-Kasnije vrijeme korištenja također je povezano s razvijanjem ovisnosti. Na primjer, korištenje telefona nakon 1 sat ujutro utrostručuje šansu da postanete ovisni, zaključuju u studiji.