Istraživanje: Mladi misle da će pronaći posao za samo tri mjeseca nakon školovanja

Nakon nekoliko godina školovanja mladi imaju jedan cilj - pronaći posao što prije.


curious student having idea
Foto: Envato

Nakon nekoliko godina školovanja mladi imaju jedan cilj – pronaći posao što prije. Dosta njih se zaposli i u toku procesa redovnog školovanja, ali većina čeka završetak posljednjeg ispita, odbrane diplomskog ili master rada.

Da li su ovo realna očekivanja? Mladi misle da će pronaći posao samo tri mjeseca nakon školovanja? Šta se dešava nakon tog završetka koji se željno iščekuje?

Neko se zaposli odmah, neko u roku od nekoliko mjeseci, a nekad je za posao potrebno i nekoliko godina.

Prema podacima Velikog regionalnog istraživanja site-a Poslovi Infostud, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, čak 38% mladih očekuje da će pronaći posao u periodu od 1-3 mjeseca nakon završetka školovanja! Također, 19% njih smatra da će na posao morati da sačeka 3 do 6 mjeseci, dok preko 15% mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Interesantan je i podatak da 38% mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57% ima ideju, ali nije u potpunosti sigurno. Uvijek je dobro čuti šta o ovoj temi kažu mladi koji su pri kraju svog školovanja, piše Studenti.alo.rs.

Studenti medicine i stomatologije

T.L. (24) studentica je pete godine integrisanih akademskih studija medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Ona navodi da kako se završetak studija približava svakodnevno razmišlja o pronalasku posla, ali se i dalje trudi da uživa u studiranju.

– Voljela bih da radim u svojoj struci, polako se već studenti opredjeljuju za neke specijalizacije, ali ja ne žurim sa tim. Voljela bih neko vrijeme da radim kao ljekar opšte prakse, pa da se kasnije preusmjerim. Trenutno sam zainteresovana za rad u hitnoj pomoći ili urgentnom centru tako da ću u tom nekom pravcu najvjerovatnije da se krećem u budućnosti.

medical student in laboratory
Foto: Envato

T.L. smatra da će posao pronaći u kratkom periodu jer su zdravstveni radnici uvijek neophodni. Navodi da to zavisi i od mjesta, u manjim mjestima uvijek fali ljekara, dok je u većim gradovima situacija drugačija. Ona se ne brine jer je za buduće zdravstvene radnike i inostranstvo dobra opcija jer tamo uvijek ima otvorenih radnih mjesta.

– Ima dosta mogućnosti koje se pružaju studentima kako bi stekli više iskustva u svojoj struci, samo je pitanje koliko vremena je neko spreman da izdvoji za to. Uglavnom se kod nas to odnosi na pisanje naučnih radova, pridruživanje raznim sekcijama u sklopu fakulteta, odlasci na razmjene, ali i na volontiranja u domovima zdravlja i bolnicama. U toku ove epidemije studenti su se uglavnom opredjeljivali na volontiranje u COVID centrima.

Zorana Đ. (19) studira stomatologiju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i trenutno je na prvoj godini studija.

Zorana navodi da trenutno ne razmišlja puno o tome kakav će biti njen put pronalaska posla, ali da po ljudima iz svoje okoline vidi da to nije baš jednostavno i da mjeseci prolaze dok ne dođe neko konkretno zaposlenje.

– Smatram da će mi period od tri do šest mjeseci biti dovoljan da pronađem posao. Moj plan je da u toku studiranja pronađem ordinaciju gdje ću da stičem iskustvo i praksu i nadam se da će mi to omogućiti i zaposlenje, navodi ona.

Iskoristiti sve prilike koje se pružaju

Sara Božić (20) student je druge godine psihologije na Filozofskom fakultetu. Ona vjeruje da će biti potrebno da maksimalno koristi sve prilike koje joj se pruže kako bi pronašla posao.

stop wishing
Foto: Envato

Sara očekuje da će pronaći posao u periodu od 6-8 meseci nakon završenog školovanja. Spremna je da ukoliko bude bilo neophodno kratkoročno radi poslove koji ne spadaju u njenu struku.

– Voljela bih da mi primarni posao bude u organizaciono-industrijskom sektoru, a da pored toga držim radionice na temu ličnog razvoja i mentalnog zdravlja. Plan mi je da gradim svoj lični brend i jednog dana da imam svoj biznis.

IT sektor -bez brige za pronalazak posla

Kao što smo mogli da saznamo u tekstu sajta Startuj.com, 55% mladih nije zaposleno na poziciji za koju su se školovali.

Takođe, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje broj mladih do 30 godina starosti koji su nezaposleni u oktobru 2021. godine iznosio je 98,419. Ali, postoje neka zanimanja kao što su poslovi u IT sektoru gdje je velika potražnja i gdje zapravo nema dovoljno zaposlenih.

programmers cooperating at information technology company
Foto: Envato

L.M. (21) je student treće godine industrijskog inženjerstva na Fakultetu tehničkih nauka i svjestan je da će posao brzo pronaći.

– Ne brinem se oko pronalaska posla zato što su poslovi u mojoj struci veoma traženi i dobijaju se čak i tokom studiranja. Jedina poteškoća koja sada postoji jeste sam završetak fakulteta, smatram da će sve ostalo lako ići.

Spremni da eksperimentišu sa poslovima van njihove struke

Milica M. ( 20) student je druge godine bezbjednosti i kriminalistike na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu. Ona navodi da se trudi da ne razmišlja puno o pronalasku posla, ali da ne očekuje da u današnje vrijeme to bude lahko.

– Voljela bih da radim u sektorima koji su vezani za bezbijednost i kriminalistiku, ali nažalost svjesna sam da to neće ići brzo jer zavisi od mnogo faktora kao što sto su na primjer korupcija i veze.

life motivation
Foto: Envato

Milica je spremna da eksperimentiše i radi posao za koji se nije školovala i možda se pronađe u sferi koja nije vezana za njeno obrazovanje.

Tijana Marković (19) student je prve godine Ekonomskog fakulteta. Ona smatra da će biti teško da pronađe posao, ali da je sigurna da će se njeno znanje i trud isplatiti.

– Trenutno bih voljela da radim poslove vezano za ekonomiju, ali vidjet ću da li će se to promijeniti vremenom. Smatram da ću naći posao u roku od godinu dana, gledajući ljude iz moje okoline kojima je bilo potrebno otprilike toliko vremena. To bi mi odgovaralo jer bih u tom periodu željela da se posvetim učenju jezika koje sada ne stižem.

Tijana je, također, spremna da radi poslove koje nemaju veze sa ekonomijom, kao što je rad u prodavnici i mnogi drugi i to joj je skroz u redu kao privremena opcija.

Šta sve mladima može pomoći da lakše dođu do zaposlenja

Marko Vučetić, PR sajta Startuj.com, smatra da su za pronalazak posla presudni trud, energija i mladost koju posjedujemo.

– Ono što studenti treba da rade u toku školovanja kako bi povećali šanse za zaposlenje jeste svakako članstvo u studentskim organizacijama gdje svoja znanja mogu da implementiraju na raznim projektima. Ja te organizacije zovem malim kompanijama koje su neprofitabilne, ali itekako dobre za sticanje praktičnih znanja, kaže on.

Naš sagovornik je podijelio sa nama svoje iskustvo dobijanja posla na poziciji PR-a u Infostudu, gde se za svoje mjesto “borio” među 600 prijavljenih kandidata.

trust the vibe you get
Foto: Envato

– Kada sam konkurisao za ovu poziciju CV sam poslao, ali motivaciono pismo nisam želio da šaljem. Za vrijeme mog studiranja imao sam dosta TV gostovanja i to se poklapalo sa pozicijom koju sam želio. U običnom Word dokumentu stavio sam screenshot-ove i link-ove mojih gostovanja i opisao sam ukratko šta sam pričao, a u drugom dokumentu sam stavio listu svojih društvenih mreža i linkove do njih. To me je odvojilo od preostalih kandidata prilikom konkurisanja i bio sam pozvan na razgovor za posao. Nakon toga je uslijedilo još kreativnih stvari i od toliko kandidata na kraju sam baš ja dobio taj posao.

Studenti misle da nakon završetka fakulteta posao čeka njih i da će doći do zaposlenja brzo, a to nije slučaj, ističe Vučetić.

– Prilikom konkurisanja na posao mladi treba da budu svjesni da nisu jedini i da će se prijaviti još 100,150 ljudi za tu poziciju. Ono što treba da se osvijesti jeste da ne postoje granice kreativnosti i da ne moramo da šaljemo standardan CV i motivaciono već da napravimo nešto na naš originalan način.

Mladi mijenjaju svijet

Vučetić ističe da je najgora opcija za mlade da čekaju da posao dođe do njih.

– Čekajući da posao dođe sam od sebe, mladom čovjeku ništa neće donijeti. Savetujem mladima da ne gube vrijeme i sede kod kuće, već da krenu da rade pa makar to bilo nešto van struke. To će im pomoći da osjete korporativnu kulturu, način kako se funkcioniše u kompanijama, ali i šta je ono što im odgovara, a šta ne.

be the change you want to see in the world neon words on ivy wall encouragement inspirational
Foto: Envato

Period traženja posla može da bude pun neizvjesnosti, iščekivanja, briga, strahova, ali taj period, smatra Vučetić, prije svega treba da prođe u uživanju i izlascima jer to je nešto najbolje što mlad čovjek sebi može da pokloni.

Postoji mnoštvo kurseva, radionica, besplatnih predavanja koje se mogu pohađati i slušati i na taj način raditi na sebi i istovremeno tražiti posao. Za kraj, Vučetić poručuje da svi podaci sa sajtova za zapošljavanje pokazuju da posla ima, da će ga biti i dalje i da se tržište širi iz godine u godinu.

– Ako se trudite, doći ćete do posla. Ako se ne trudite, već sjedite kući i tugujete, posao nećete ni dobiti. Svi mi mladi imamo perspektivu i ja često kažem da mladi mijenjaju svijet. Također, volim da spomenem rečenicu koja glasi: “Kad nemaš nekog posla, na sebi uvijek imaš”.