80 posto studenata se ne osjeća sigurno pri povratku kući, potvrdilo je istraživanje sprovedeno nad 2000 studenata.

U istraživanju koje je proveo portal The Tab, 80 posto studenata reklo je da se ne osjeća sigurno vraćajući kući. Ovakav stav dolazi nakon što je metropolitanska policija rekla da su londonske ulice sigurne za žene nakon ubistva Sabine Nesse.

Prošlog petka, 28-godišnja učiteljica Sabina Nessa prijavljena je kao nestala, a sljedećeg je dana njezino tijelo otkriveno u parku Cadot u Greenwichu. Metropolitanska policija pokrenula je istragu o ubistvu jer se vjeruje da je Sabina ubijena tokom petominutne šetnje od svoje kuće do puba gdje je planirala susret s prijateljima.

Nakon objave o njenom ubistvu, na društvenim mrežama došlo je do negodovanja zbog nedostatka sigurnosti za djevojke koje same hodaju. Mnoge su žene ispričale kako često mijenjaju rute, drže se dobro osvijetljenih staza ili idu kući samo s prijateljima kako bi se osjećale sigurnije od muškog nasilja dok hodaju. Spisateljica Kimberly McIntosh rekla je da je jučer produžila svoj put do kuće za 20 minuta iako zna da “ne možete nadmašiti nasilje promjenom rute”.

Ove sedmice Metropolitanska policija obećala je da su ulice u Londonu sigurne za žene.

Ulice su sigurne za žene, htio bih uvjeriti javnost u to, rekao je glavni detektiv, nadzornik Trevor Lawry, pa dodao:

Htio bih osigurati da ljudi slobodno hodaju napolju bez straha, a moji će se službenici pobrinuti da se to dogodi.

The Tab je ispitao više od 2000 studenata o njihovim brigama oko sigurnosti i područjima njihovog javnog i ličnog života u kojima se osjećaju najsigurnije.

Velika većina studenata izjavila je da se ne osjećaju sigurno hodajući kući, 77 posto je reklo da se ne osjećaju sigurno u javnom prijevozu, a 76 posto se osjećalo nesigurno i nakon što su prijavili incident policiji.

Čini se da su područja na kojima se studenti osjećaju najsigurnije su sa porodicom, prijateljima, kod kuće i na poslu.