Medicinski fakultet u Beogradu uvodi obavezne COVID propusnice za prisustvovanje nastavi

Evo pod kojim uslovima studenti medicine mogu na predavanja u Beogradu.


Foto: Politika.rs
Foto: Politika.rs

Medicinski fakultet u Beogradu odlučio je da u novoj školskoj godini uvede posebne uslove za prisustvovanje nastavi i drugim aktivnostima na fakultetu, koji podrazumijevaju takozvane COVID propusnice.

Advertisements

Prvi uslov za prisustvo nastavi i uopće na fakultetu je, kako se navodi u odluci, da ne postoje simptomi akutne respiratorne infekcije i temperature, kao i da je sprovedena kompletna imunizacija ili dokaz o preležanoj koroni ne stariji od šest mjeseci.

Također, prisustvo nastavi i obavljanje radnih aktivnosti na kliničkim predmetima biće dozvoljeno i uz negativan rezultat PCR ili antigenskog testa ne stariji od 72 sata, a stariji od sedam dana ne smije biti za prisustvo nastavi i obavljanje radnih aktivnosti na pretkliničkim predmetima i na fakultetu, prenosi Klix.ba.

Advertisements

Pravila će, kako se navodi u odluci, važiti za studente, nastavnike, saradnike i nenastavno osoblje s ciljem spriječavanja širenja infekcije koronavirusom, prenijeli su beogradski mediji.

Studenti, nastavnici, saradnici i nenastavno osoblje koji ne ispune jedan od navedenih uslova, neće moći da prisustvuju nastavi ni obavljanju drugih poslova na Fakultetu dok traje aktuelna epidemiološka situacija. Nepridržavanje navedenih mjera povlači za sobom odgovornosti propisane zakonom, podzakonskim aktima i općim i pojedinačnim aktima fakulteta, piše u odluci Medicinskog fakulteta.